2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
A hidrokultúra és az általad leírt tartási mód különbözik egymástól,de amit leírtál az úgy jó megoldás. A heti 1x vízbemártás lehet éppen elég is,mindig a tartási viszonyoktól függ(hőmérséklet,pára,fény....stb). Javaslom inkább a (átlátszó) cserépben lévő gyökereket kell figyelni.Nedves állapotban ezek a gyökerek inkább zöldes színűek.Szárazon fehérednek ki. Akkor kell nedvesíteni, ha a gyökerek kifehéredtek.Tápozni csak havonta 1x szükséges a növény fejlődési időszakában. A bolti tápoldat elegendő lehet de az adagolással vigyázni kell mert az erős koncentrátum elégetheti a gyökereket.(1l vízhez elegendő 1ml tápanyag)
Ha van lehetősége hideg, de fagymentes helyen teleltetni, akkor inkább meg kellene várni a telepítéssel a tavaszt, mert akkor a begyökeresedésre lényegesen több ideje lesz a növényeknek. A talajszerkezet szempontjából nincsenek komolyabb teljesítendő feltételek, az őszi ásás után tavasszal a megmaradt rögöket el kell munkálni, és az ültetőgödörbe kerülhetnek a növények. Az ültetési távolság nagyban függ a növény fajától, illetve a kertészeti változattól, így arra általánosságban nem lehet válaszolni, az anyanövény méretét és alakját, illetve a növény felhasználásának módját figyelembe véve kell megválasztani (sövénytelepítés, iskolázás, hosszú távú nevelés a bekonténerezés vagy a földlabdás kivétel előtt... stb). A trágyázással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, mert a pontos dózis meghatározásához talajvizsgálatot kell végezni. Az ősszel bedolgozott, érett szarvasmarhatrágya a tavasszal telepített növényt nem valószínű, hogy megégeti, illetve használhat hosszú hatóidejű, burkos műtrágyát is, amelyből gyártanak kifejezetten örökzöldeknek szánt tápanyag összetételű készítményeket.
A pozsgás növényeket mindenképp napos, világos helyre tegyük, ahol minimum 16 celsiusfokos hőmérséklet biztosítható. Ne öntözzük őket túl gyakran, elég ha kéthetente, vagy még ritkábban kapnak vizet, viszont ilyenkor örülnek, ha bőven elönti őket a víz.
Sajnos a fénykép nem érkezett meg, így csak feltételezésekre hagyatkozom. A szeder és málna termésén szürke elváltozás a Botrytis cinerea gomba szokta okozni. Párás, nedves időben vastag szürke penészgyep fejlődik ki a lédús bogyón. Száraz időben a termés összeaszalódik és akkor is szürkés színű. A betegség fellépésekor már nem tud ellene védekezni. Csak megelőzés képpen eredményes a kezelés a következő szabad-forgalmú szerek valamelyikével: Trichodex, Topsin, Switch, Amistar, Quadris, Teldor. A gomba gyakran valamilyen fizikai sérülés után fertőzi a bogyókat(pl.rovarkártétel), ezeket is meg kell előzni. A szeder sekélyen gyökeresedik, száraz nyarakon rendszeres öntözést igényel. A vízhiány is okozhatja a bogyók összeaszalódását.
Sajnos neve ellenére szobában elég nehezen nevelhető. A legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza. Ez a túlzott napsütéstől vagy a mélyárnyéktól, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt történhet.