2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Kedves Aranka! A válasz nem könnyű, mert nincs virág. A két szélső Echinocereus nemzetség valamelyik faja lehet. A középső egy cereus faj a hajas oszlopkaktuszok közül. Kifejlettebb állapotukban könnyebb lesz meghatározni. Ficzere Miklós
Kedves Aranka! A két gömböc Gymnocalycium saglione, a másik Opuntia microdasys. Hüvös helyen kellene tartania, egészen 4-5 C°-ig, és ne öntözze. Keresse a Debreceni Pozsgástár c. folyóiratot. A pozsgás növényekről sok érdekeset olvashat benne. Üdv.: Ficzere Miklós
A képen látható növény egy veronikacserje - Hebe sp. - kistermetű, örökzöld cserje. Nyáron virágzik a levelek hónaljában: apró, fehér füzérekben nyílik. Ehhez humuszos, üde talajt, tűző naptól védelmet, télen pedig - extrém hideg esetén - fagyvédelmet igényel. Maximum 50-100 cm magasra nő, ezért ideális sziklakertbe, kőedénybe.
Én nem kevernék bele több trágyát, inkább további komposzttal lazítanám a keveréket.
A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt ajánlatos elvégezni, mert a károsítók is ilyenkor kezdik meg élettevékenységüket és a meglazult rügypikkelyek alá könnyebben behatolnak a növényvédő készítmények. A szőlő- és a gyümölcsültetvényekben régóta ismert, fontos védekezés az őszi lemosó permetezés is, ennek ellenére kevesen végzik el a lombhullás végén ezt a kezelést. Emiatt a szőlőben sok a tőkepusztulás, gyümölcsöseinkben is könnyebben terjednek a gutaütésszerű pusztulások, és egyéb súlyos betegségek. De-mint a csatolt cikkben olvashatja- téli permetezést is csinálhat.