2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Ez rózsarozsda. A gomba elsősorban a lehullott leveleken (teleutospórával) telel át, de a hajtások fa részében is áttelelhet, így metszés nélkül fertőzési forrást szolgáltatva. Csapadékos időjárás esetén az érzékeny fajtákon jelentős károkat okozhat. Tünetek: Első tünetek a levelek színén megjelenő sárgászöld foltok, melyekben apró fekete pontokat figyelhetünk meg. Később a levél fonákán narancsszínű, enyhén kiemelkedő foltok jelennek meg. Májustól a levelek színén sárgásvöröses, gombostűfej méretű foltok figyelhetők meg. A foltokkal átellenesen a levél fonákán sárgás-narancsos színű, majd barnás-vörösesre színeződő uredo- és teleutospórák fejlődnek. A hajtások is fertőződhetnek, ekkor deformálódnak, megvastagodnak. Mivel a legnagyobb fertőzési forrás a lehullott levél, ezért ezeket gondosan gyűjtsük össze, majd semmisítsük meg. Metszéssel alakítsunk ki szellős bokorformát, és távolítsuk el a fertőzött részeket. Figyeljünk a kiegyenlített tápanyag utánpótlásra (kálium). Vegyszeres védekezésre is szükség lehet rendszeres fertőzés esetén. A permetezést legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kezdjük meg és 10-14 napos időközökkel egészen júliusig folytassuk. Ha lehet, olyan szert válasszunk, amivel más gombabetegségek (diplokarpon, lisztharmat) ellen is védekezünk.
A képről ítélve Calathea félének tűnik. A mellékelt cikkben talál gondozási utasítást hozzá.
Bevett gyakorlatként kell követni a csávázott magok használatát. A nem tökféle haszonnövényekkel való hosszabb (legalább hároméves) vetésforgó, valamint a talaj megfelelő vízelvezetése kiemelt jelentőségű a betegség elleni védekezésben. Kerülni kell a gyümölcs megsértését a szüret, illetve tárolás során. A megfelelő vegyszeres védekezés gombaölő szerek rendszeres alkalmazásával érhető el: Bravo 200 gr/100 l víz Rovral 50 SC 100-150 ml/100 l víz Antracol 65 WP 200-250 gr/100 l víz
A cseppek vissza fognak térni de nem kell letörölni őket. Természetes folyamat, a növény így szabadul meg a felesleges,számára már nem használható (és néha káros) vegyi anyagoktól!
A szerencsebambusz hónapokig tartható egy kis vázában is, tiszta vízben. Néha tápoldat adagolásával kissé serkenthetjük a növekedését. Nem igényes növény, szobahőmérsékleten egy kis fény mellett is növekszik. A kemény és a klóros vizet nem szereti. Nem ajánlatos direkt napra tenni. Ha jól érzi magát, idővel észre fogjuk venni, hogy az alsó részén gyökerek kezdenek nőni. Mikor a gyökerek már 3-4 cm hosszúak, átültethetjük szerencsehozónkat laza, tőzeges vagy perlites talajba. Mivel a dracénák híresek pangóvíz-érzékenységükről, a cserép aljába tehetünk egy kevés agyaggranulátumot. Hetentenként pótoljuk az elpárolgott vagy a növény által felhasznált vizet. Háromhetenként cseréljük le a teljes vízmennyiséget, és akkor biztosan szerencsénk lesz. A kék Kristalon műtrágyát fél kiskanállal 10 liter vízben feloldva használjuk tápoldatnak. Ez házi használatra tökéletes