2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
A fényképen a levél színén és fonákán is udvaros foltok (belül fehéres kívül pedig barna szegéllyel) vannak, mely gombabetegségre utal. A betegség kezdeti fázisban levő szeptóriás betegség, mely a paprikán ritkán fordul elő. Védekezni Amistarral, vagy Dithane M-45-el lehet. Mezős Balázs növényvédő szakmérnök kertészmérnök
Üdvözlöm"PM". A fa törzsén látható fehér réteg, sókiválás. Az öntözést követően a törzs vizes lett és a száradás közben az ásványi anyagok a kérgen kicsapódtak. A fára nincs ártalmas hatással csak esztétikailag nem tetszetős. A fehér réteget egy kis kefével el lehet távolítani. Üdvözlettel: Hirth János
Kedves Olvasónk! Egyáltalán nem szokatlan, hogy virágzik a crassula, ha jól van tartva. A crassula télen virágzik, a virágzat a hajtáscsúcsból sok apró csillagszerű fehéres-halványrózsaszinű virág fejlődik ki. A fiatal növényeknél kisebb az esély a virágzásra, inkább az idősebb és megfelelően tartott crassula virágzik. TartásaIgénytelen növény :). Legjobban érzi magát a szabadban: napfényes, levegős helyen, udvaron vagy erkélyen. Szobában is nevelhető, de akkor nem lesz piros a levele és sokkal gyengébb hajtásokat hoz.Igényli a teleltetést. Télen hűvös (0-10 fok), napos hely a legideállisabb. A fagyok megjelenéséig nyugodtan a szabadban hagyhatjuk.Csak akkor öntözzük, ha a földje teljesen kiszáradt. Vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túl, mert erre nagyon érzékeny. Ebben az esetben is érvényes az általános kaktusz és pozsgás locsolási-törvény: inkább ne locsoljuk, mint hogy túllocsoljuk. Ha fűtött szobában tartjuk figyeljünk oda a locsolására, hogy ne veszítsen túl sok levelet, de akkor is elég háromhetente locsolni.Gyenge hajtások a túlöntözés és fényhiány következményei.Télen fűtött szobában a levelek „ezüstössé" válhatnak, összeszáradhatnak, majd lehullhatnak - növényt tegyük hűvösebb és világosabb helyre. Semmi esetre NE kezdjük el LOCSOLNI! A növény nem száradt ki, s ha fel is kopaszodik, tavasszal új hajtásokat hoz majd.Leveleken, a „hydathodes-pórusok" fehér pettyek jelenhetnek meg. Ez nem betegség, nem gyapjastatű vagy egyéb kártevő. A növény kipárologtatott krisztályai.
Kedves Lajos! Valóban nem túl gyakori, hogy a schefflera virágzik, de azért előfordul. Ilyenkor azért többen a csodájára járnak: http://plantsarethestrangestpeople.blogspot.hu/2010/11/random-plant-event-schefflera.html Igen, a növény mérgező, de ha nem eszi meg (sem kutya, sem gyerek), akkor nem okoz bajt. Ha gondozzuk, utána alaposan mossuk meg a kezünket, vagy tegyük ezt gumikesztíűben. Tünetek: bőrirritáció, enyhe gyomorfájás, a szív-és veseproblémák. DE nagyon sok növényt kell elfogyasztani, hogy mérgezés forduljon elő. Szerencsére a legtöbb mérgező növény íze keserű, így a gyermekek és háziállatok kevésbé kedvelik.
Kedves Gábor! A növények hőigényesek. Nyáron szabadban vagy szobában, télen hűvös, 10 °C körüli helyen jól telelnek. Mérsékelt fűtés mellett, szobában is tarthatjuk a tél folyamán, de jobb eredményt kapunk a hűvös teleltetéssel (pince, előszoba, kamra). Melegigényük ellenére egyes típusok, így a mexikói avokadók a —7 °C-os fagyokat is átvészelik. Egyéb teendőink: Öntözéskor telítődjön a földje vízzel, de ne tocsogjon. Minél több fényt kap a növény, annál jobb. Ha a levelek sápadttá válnak, feltehetően túlöntöztük kedvencünket. Ezért érdemes az öntözéssel leállni egy rövid időre. Ha a levelek a csúcsuknál barnulni, száradni kezdenek, a virágföld valószínűleg sóval telítődött. Ilyenkor egyszerű megoldásnak kínálkozik az átmosás. Felülről mossuk át néhány percen keresztül lágy vízzel a talajt úgy, hogy az a cserép vízelvezető nyílásán keresztül folyamatosan elfolyjon. Ahhoz, hogy szép, bokros formára neveljük, rendszeresen vissza kell metszeni, vagy legalábbis a csúcshajtást kicsípni. Az idős levelek eldobálása ellen semmit sem tehetünk. Ne várjuk, hogy teremjen!