2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 3. rész
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Lecsó receptje: 1 kg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 5-10 dkg füstölt szalonna, só. Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. 5 dkg füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki igen kevés zsiradékkal, és erre tegyük a hagymát. A paradicsom héját leszedjük, a paprikákat kicsumázzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A hagymát a zsiradékban halványra pirítjuk. Ezután hozzá rakju a paprikát, majd mikor már megpuhult, jöhet a paradicsom is hozzá. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom szétfő. Amint kész, ráütünk 2 tojást, és addig kevergetjük, amíg a tojás is megsül. Friss kenyérrel tálaljuk.
Kedves János! Az az igazság, hogy virágzáskor szigorúan tilos permetezni! Február vége, március eleje a megfelelő, virágzás előtt! A tápozás jó, viszont még permetezni, csak akkor kell, ha megjelenik valamilyen kártevő, esetleg kórokozó.
Tisztelt Mester Antal! A képen a zamio pálma részleges túlöntözésének vagy a huzat tünete látható. A növényt félárnyákos, árnyákos helyen tartsuk mérsékleten öntözzük csak akkor amikor a talaja tényleg kiszáradt a kaspóban tatrva pedig figyeljük hogy pangó vizbe a cserép ne álljon mert az szintén túlöntözés tüneteit és gyökérrothadást okozhat. A növény érzékeny a közvetlen huzatra is. A tápoldatozásnál figyeljünk a hogy ne adagoljuk túl a tápoldatot mert az is a levelek égéséhez sárgulásához vezethet. A növény az átültetést nehezen viseli csak akkor ültessük át ha a gyökerei kilógnak a cserépből. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen két kórokozó kárképe lehetséges az egyik a csonthéjasok moniliás betegsége a másik az újonnan rendszerezett csonthéjasok fitoplazmás betegsége lehet. Az előbbi ellen a tavaszi ősz rezes (Bordói lé, Rézoxiklord) lemosópermetezéssel és avegetációban pedig a Dithane M-45, Chorus 50WP, valamint a Topas 100EC szerekkel lehet védekezni. A másik betegség ellen csak megelőzve tudunk védekezni egészséges csemetefa ültetése, és a vektorok elleni (szilva levélbolha) permetezéses védekezés lehet megoldás. A permetezés előtt az élő részig vissza kell vágni a fát és le kell permetezni. A jövőben a barackfákat ne terheljük túl, végezzük el a gyümölcsritkítást, és minden évben hasonló mennyiségű gyümölcsöt hagyjunk a fán az ágakon 20cm-ként 1db gyümölcs. A fa túlterheklése legyengíti a növényt, amin sokkal könnyebben megjelennek betegségek virusok, baktériumok és gombák. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Kertbarát! Az említett hibrid a hidegtűrőségi besorolása alapján körülbelül -18°C-ig fagyálló.
Kedves Bernadett! A képek alapján én boglárka cserjének (Kerria japonica) gondolom. Nagyon jellemző a levele. A szél, madár, esetleg egy lehulló darab ág is képes a szaporodásra.