2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Valóban óvatosan kell bánni mindenféle friss trágyával, mert a növényeket megégetheti. Téli takarásra és közvetlen trágyázásra nem javasolnám, talajápolásra alkalmazható, amennyiben csak az elkövetkező évben kerül bele növény.
Sajnos igazán jó tanácsot nem tudok adni: a nyírfa nem igazán kedveli a metszést, a diófa gyökerei által termelt anyagokat nem igazán szereti a többi növény, s a fenyők is mély árnyékot adnak a kertben. Megpróbálkozhat néhány árnyékkedvelő dísznövény ültetésével, de a virágzó évelők és egynyáriak többsége a napfényes helyet szeretik.
A képen úgy látszik, mintha egy egyéves fűféle lenne: minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd
Leghasznosabb, ha egy nagyobb komposztálót alakítana ki, és oda gyűjtené az értékes nyesedéket. Ha ez nem megoldható, próbáljon egy környékbeli állattenyésztőt felkeresni, hátha fel tudja használni a hetente keletkező füvet.
Szamócát 2-3 évig érdemes egy helyen termeszteni, mivel gyökerei sekélyen futnak a föld felszínén telepítés előtt kell szerves trágyával feljavítani talaját. Közvetlenül szüret után lombtrágyával erősíthetjük növényünket.