2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Növényvédős kollégám (Zsolnai Balázs) segített a probléma kiderítésében. A kép alapján valószínűsíthető, hogy ez mangán és vashiány tünete lehet. Tavasszal adagolt Scotts műtrágyák kíválóak az ilyenre. (Tápanyaghiány előfordulhat túl kötött, és meszes talajon is, ugyanis ilyen talajban a tápanyagok gyakran kötött - a növény számára nem elérhető - formában vannak jelen.)
Hűvös, csapadékos időben sajnos számítanunk kell a paradicsom legveszedelmesebb betegségének megjelenésére: ez a paradicsom fitoftórás betegsége, melyet paradicsomvésznek is neveznek. A vegyi védekeznek csak a betegség megjelenése előtt van eredménye: kontakt szerek közül kaptán, mankoceb tartalmú, szisztemikus szerek közül benalaxil, efozit hatóanyagú szerekkel kell május végétől kezelnünk a töveket.
Az édeskömény tavaszi vagy nyár végi magvetéssel ültethető, 40 cm-es sortávra. Ha túl sűrűn vetjük, a növény felmagzását erősítjük, s akkor hiába reménykedünk az édes gumóban. Bővebben az alábbi cikkben:
Ha ilyet tapasztal kaktuszain az két dolognak köszönhető, a nem optimális megvilágitás - keresi a fényt ezért nyúlik meg, vagy ha túl sokat locsolják -a sok víz hatására nő gyorsan. Ha van rá lehetőség, érdemes nyárra szabadba helyezni a kaktuszokat s valószínű nem marad el a hízás sem.
Az ananász a trópusi élőhelyély többször terem, ha utánozni tudnánk az ottani klímát valószínű, hogy nálunk is többször termésre tudnánk bírni.