2776. Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 2. rész
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
A finomított fruktóz oly gyakori édesítőszerként való felhasználásának oka nagyon egyszerű: rendkívül olcsó az előállítása.
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése.
Nézzük milyen káros hatása lehet az agave nektár édesítőszernek, amennyiben sokat használunk belőle.
Az olyan új édesítőszerek, mint az agave szirup (finomított fruktóz), azért készültek, hogy profitot hozzanak, nem azért, hogy elősegítsék az egészséges táplálkozást.
Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. Szarka Gyulának, a Ghymes frontemberének szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.
Az alábbi címen elérhető, a kérdésre a válasz. Ott egy F. benjamina szaporítása után érdeklődtek, de ez megegyezik a F. elastica szaporításával.
Kimondottan hazai fafajok termesztéséről szóló szakkönyvet nem ismerek, talán legközelebb áll a témához a hazai útsorfákról szóló kiadvány. Sajnos bolti forgalomban nem találkoztam vele, de a Kertészeti Egyetem dísznövénytanszékén árusítják, illetve a soproni Erdészeti egyetemen lehetne még próbálkozni.
A platánlevelek keverhetők komposztba, csak tudnunk kell, hogy valóban lassabban bomlanak le. Mérgező anyagot szerintem csak azáltal tartalmaznak, hogy forgalmas utak mentén sokkal több nehézfém rakódhat leveleikbe. Ha családi háznál nő, szerintem belekeverhető a komposztba.
A képen látható tarka sárkányfa (Dracaena marginata) elég rossz állapotban van. Ha szára puha, nyúlos, akkor valószínű, hogy a túlöntözés hatására el kezdett rohadni. A dracénák általában sokat tűrő, kipróbált növények, ezért is alkalmazzák gyakran irodákban, üzletekben. Lehet, hogy szívtelennek hangzik, de szerintem nem érdemes tovább próbálkozni ezzel a példánnyal.
Az áfonya legjobban 4,8 és 5,2 pH-jú talajon tud fejlődni. Az egy négyzetméteres talajjavítás valószínű, hogy elegendő számára, csak arra kell figyelni, hogy ez a későbbiekben se veszítsen savanyúságából. (Ne locsolja csapvízzel, trágyázáshoz savanyú kémhatású mulcsot használjon). Ha a talaj túl meszessé válna számára, azt sárguló levelekkel jelezni fogja.