3331. Az ukrán rakott burgonya receptje
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, só, őrölt bors; a tál kikenéséhez zsír.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, só, őrölt bors; a tál kikenéséhez zsír.
Mit tegyünk a tavasz végén elvirágzott hagymás növényekkel teli kertünkkel? A következőkben azt mutatjuk be, hogy néhány egyszerű lépéssel hogyan újíthatjuk meg az utcafronti virágágyásokat egynyári növényekkel!
A virágzó szobaciklámen a kankalinfélék csoportjába tartozó, szárgumóval rendelkező, 30 cm magasságot is elérő, bokros növény. Lássuk, hogyan kell gondoznunk ezt a szobanövényt, hogy gazdag virágzását minden évben megtapasztaljuk!
A kerttervezésben nagyszerűen hasznosítható az alábbiakban leírt 10 olyan lépés, amely gyakorlatias tanácsokkal látja el az érdeklődőt. Lássuk hát, melyek ezek a lépések, amelyek megkönnyíthetik életünket kertünk kialakításakor!
A tökéletesen kivitelezett kertben jól érezzük magunkat és szívesen tartózkodunk benne. Folytassuk hát a kerttervezési ötleteket a következő 5 lépéssel!
A banán (Musa sp. -remélem nem veszi bántásnak, nem pálma, sőt semmi köze sincs hozzá-) szaporítható sarjleválasztással is, de ebben az esetben gyakran elég rizikós a végkimenetel. A leválasztásnál sérülnek a gyökerek, amelyen keresztül felveszi a vizet és a tápanyagot, így ennek felvétele a föld alatti gyöktörzsre, -az amúgy szintén leválasztástól megsérült- rizómára korlátozódik. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a gombás fertőzés visszaszorítására, gyakran elkerülhetetlen a vegyszeres kezelés. A visszavágást a szabadban nevelt növényeknél szokták alkalmazni, általában praktikus okokból, hogy hűvös helyiségben lehessen teleltetni magát a gyöktörzset és a megmaradt áltörzs részt, hogy tavasszal újra kihajthasson, és a fényszegény téli időszakban ne gyengüljön le a növény. Most a növekedési fázis van, ilyenkor nagy szüksége van a levélzetre, ezért a visszavágás nagyon nem volt indokolt, sajnos. Sarjat valószínűleg nem fog hozni, mert eddig a gyökérfejlesztéssel volt eddig elfoglalva, és a megmaradt rizómarészben nem biztos, hogy van kellő mennyiségű tápanyag. Feladni nem kell, pár héten belül ki fog derülni, hogy képes-e a megújulásra. Ha kihajt, akkor nedvesen, de nem lucskosan kell tartani a földjét, és gyakran tápoldatozni, mert nagyon tápanyagigényes növény. Frei Ferenc Pálmaliget Kertészet
Kedves Györgyici! Nem kell túllocsolni, jól tűri a szárazságot, de a napfényt is nagyon szereti. Kitűnő választás forró, száraz helyeken, kavicsos talajra. Ha egy része el is száradt, újra fog hajtani.
A Hibiscus Sabdariffa minden része ehető. A gyümölcs lényegében a növény magtokja a húsos virágkelyhekben, ezek alkotják a "piros tokokat", amik 3,5 cm nagyok, fényes pirosak. A karibi térségben például vízben főzik hogy üdítő, áfonya színű teát készítenek belőle. Sörrel kombinálva is kapható. Finom még salátákban, kocsonyákban, dzsemekben (ilyen a híres jamaicai Rosella jam), mártásokban, levesekben, italokban, egyes indiai fűszerekben, csemegeuborkák, gyümölcslepények, pudingok, szirupok, és borok és még sok minden más finomság ízesítéséhez. A szárított és porított rozellát íze és színe miatt gyógyteákhoz adják.
Ez nem vakond, és nem is földikutya, azok kisebb halmokat képeznek a járataik fölött. Járatokban élnek még az ürgék és hörcsögök, valószínűleg közülük az egyik a tettes. Talajban élő rágcsálóknál általában beválik a következő taktika: az összes járatot tapossák, tömjék be földdel, majd utána keressék meg a használt járatokat. Csak ezekbe juttassanak valami erős szagú anyagot, amit ronggyal, vattával felszívatnak(petróleum, benzin). Ezek a szagok el szokták űzni őket. A járatok vízzel való feltöltése is hatékony lehet: a levegő nélküli, vízzel megtelt járatokból az állatok kimenekülnek. Ekkor fogják meg és vigyék el több száz méterre távolabb, lehetőleg olyan helyre, ahol nem zavarják őket, és ők sem zavarják a büszke kert-tulajdonosakat.
Előfordul, hogy a krumpli a mezőgazdasági munkák során kibukkan a földből, "fényt kap": ilyenkor a krumplin levő zöldes elszíneződés jelzi, hogy egy bizonyos szolanin nevű méreganyag termelődött benne. Az ilyen zöld foltokat kivágva a gumó többi része nyugodtan elfogyasztható. Főzés után a zöld víz is ezt jelzi.