336. Gönci barack: pálinkának is nagyon finom
Kajszibarack. Imádom ezt a szót, szerintem az egyik legjobb magyar szó valami ehetőre. Benne van az édesség a nyár, a napsütés, a puhaság, a kicseppenő sűrű baracklé.
Kajszibarack. Imádom ezt a szót, szerintem az egyik legjobb magyar szó valami ehetőre. Benne van az édesség a nyár, a napsütés, a puhaság, a kicseppenő sűrű baracklé.
Sajnos beigazolódott az előző felhívás jóslata. Egyre erősebb a szüret előtti szilván, őszibarackon és az almatermésűeken a monília, a szőlőn és a szedren a szürkepenész fertőzése. Az időjárás és a korai cukrosodás, érés is hozzájárult a gombák terjedéséhez.
A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálta legújabb Szupermenta projektjében a Nébih. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén, paradicsomonként 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak.
Az ÖMKi Talajtól a Tányérig biokampánya lassan a végéhez közeledik. 2018 augusztus 26-án, Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban tartjuk meg a kampányt lezáró családi rendezvényünket, a „Nagy Lecsót”, ahol együtt ünnepelhetjük a 'bio-t' egy közös főzés keretében.
A térben és az időben is szélsőségesen alakult az időjárásunk. Néhány károsító a megszokottnál korábban jelentkezett. A szárazabb, melegebb körülmények között a lisztharmattal és az atkákkal, míg a párásabb kertekben, kertrészekben a peronoszpórával, néhol a sérült szőlőbogyókon, szedren a szürkepenész induló támadásával is számolni kellett.
Gyakran előforduló probléma nem csak a vékony héjú paradicsom fajtáknál, hogy érés közben megreped a héjuk. Kiváltó ok leggyakrabban az egyenletlen vízellátás, esetleg a túlöntözés. Ha egy csapadékszegény időszakot felvált egy esős időszak, esetleg nagyobb mennyiségű öntözés pár nap szárazság után, akkor a termések vízzel telítődnek és kihasadhatnak. A repedések leggyakrabban a kocsány felőli részen indulnak ki. Sajnos a repedéseken másodlagos gomba és baktériumfertőzések indulhatnak, ami a bogyó rothadását okozhatja. A paradicsom ellenállóságát növelhetjük bór és kalcium tartalmú lombtrágya heti adagolásával, ami csökkenti a repedések kockázatát. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya adagolását, ami hirtelen növekedést és lazább szöveteket indukál. A képen látható paradicsomok habár repedtek, további fertőzés nem látható rajtuk, így mielőbb érdemes feldolgozni őket. A bór tartalmú lombtrágya javítja a termésminőséget
Üdvözlöm! Elképzelhető, hogy nem voltak hozzáedzve a kinti klímához, tehát növényházban nevelkedtek. Nem lesz velük semmi gond. Gyakori öntözést, kéthetente való tápoldatozást javaslok. Üdvözlettel, Megyeri Szabolcs