3846. Kereklevelű sziklapáfrány (Pellaea rotundifolia)
A kereklevelű sziklapáfrány (Pellaea rotundifolia) a vénuszfodorkafélék (Adiantaceae) családjába tartozó 20-30 cm magasra megnövő szubtrópusi levéldísznövény.
A kereklevelű sziklapáfrány (Pellaea rotundifolia) a vénuszfodorkafélék (Adiantaceae) családjába tartozó 20-30 cm magasra megnövő szubtrópusi levéldísznövény.
Első alkalommal szervezik meg pénteken a csodálatos növényvilág napját (Fascination of Plants Day), amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény csatlakozott.
A bogyósok közül a szamóca és a málna elsősorban frissen fogyasztott, másodsorban konzerv- (dzsemek, lé), tej- (joghurtok), és hűtőipari alapanyagként felhasznált gyümölcsök, a ribizli és a köszméte nagyrészt konzervipari feldolgozásra kerül.
A brassói rakott káposzta hozzávalói: 75 dkg savanyúkáposzta, 50 dkg sertés lapocka, 1 csokor kapor, 1 dl ketchup, só, bors, csombor, 3 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj.
A paprika (Capsicum annuum) is a déli származású, melegkedvelő zöldségnövények közé tartozik. A humuszos, meleg, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli, de egyben jó szerkezetűnek és levegősnek is kell lennie a közegnek, amelybe ültetjük. A meleg és napsütötte fekvésben érzi jól magát - az sem baj, ha tűző napra ültetjük.
A lombhullató loncfajok többsége fás vagy zölddugványról a nyár elejétől, ősszig szaporítható, az örökzöld fajok nyárvégi félfás dugványról gyökereztethető. egyes fajokat, melyek nehezen gyökeresednek magvetéssel szaporítanak.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
Amennyiben virágzó növényre gondol akkor erre legmegfelelőbb a különböző színű árvácskák vagy az utóbbi években egyre divatosabbá váló díszkáposzta. Nagyobb ládában a kisebb örökzöldek is átvészelik a telet, főleg ha a ládáját valamivel kívülről bebugyoláljuk, s így a téli nagy minuszok sem járják át teljesen a földet.
A lopótök akkor szedhető, amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral leszedni. Ezután meg kell mosni, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Amennyiben egészségesek, természetesen felhasználhatók, csak a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes feldarabolni a megfásodott ágakat.