4071. Japánbirs: nemcsak meseszépek a virágai, a termése is ehető
A japánbirs (Chaenomeles Japonica) csodás színű virágokkal örvendezteti meg a kertbarátokat minden tavasszal, de én most a termésére szeretném felhívni a figyelmet.
A japánbirs (Chaenomeles Japonica) csodás színű virágokkal örvendezteti meg a kertbarátokat minden tavasszal, de én most a termésére szeretném felhívni a figyelmet.
A tavasz után az ősz a kedvenc évszakom főleg a színek és az illatok miatt. Ez utóbbiak közé tartozik a sült gesztenye és a sütőtök illata, mert nagymamám mindkettőt gyakran készítette. Igaz, gyerekkoromból csak a márványosan fehér héjú, lapított gömbölyű sütőtök hatalmas szeleteire emlékszem, de manapság már többféle közül válogathatunk.
A gyökeres zöldségeknek ez a csoportja nemcsak a levesek ízét adó étvágygerjesztő, hanem egészségünk őre is.
Az emberek többsége érthetően szívesebben fogyaszt banánt az ősztől tavaszig tartó hónapokban, mint nyáron, amikor amúgy is sok, vitaminban és ásványi anyagban gazdag friss idénygyümölcs áll a rendelkezésünkre.
Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.
Lehetséges, hogy hidegsokk érte a növényt. A csavarpálma inkább a meleget szereti. Az az iIdeális, ha télen 15 °C-nál magasabb hőmérsékleten tartjuk. <p>Győkeres sarjakról szaporíthó, ezért, ha az anyanövény kinőtte már a lakást, érdemes egy kisebb sarjról újra elkezdeni a nevelést, a nagyot pedig elajándékozni egy intézménynek. Szaporításkor egy éles késsel vágjuk le az oldalhajtást, a vágási felületet kezeljük faszénporral, és ültessük laza, homokos földkeverékbe.
A fiatal ciprusok valóban igeny érzékenyek a téli fagyokra, ezért csak a kert melegebb sarkába ajánlott telepítése. Az első években mindenképp érdemes takarni vagy fóliával, vagy körbevenni szalmával, náddal, amit az erős fagyok elmúltáig a ciprus körül kell hagyni.
Az idősebb lantlevelű fikusz-fajok maguktól is hajlamosak az elágazódásra, de ha ezt a folyamatot meg szeretnénk gyorsítani, a hajtásvég levágásával megtehetjük ezt. Érdemes azonban megvárni vele a tavaszt, mikor újra beindul intenzíven a növekedés. Fontos viszont, hogy párás környezetet biztosítsunk számára, permetezzük leveleit, cserepét állítsuk kavicságyra. (A levágott hajtásdarabot dugványként meggyökereztethetjük.) Levélhullást a huzat okozhatja, ugyanis az alacsony hőmérsékletet nem jól viseli.
A levélhullásnak több oka is lehet. A legvalószínűbb, hogy a termő citromfa még több tápanyagot igényel, mint termés nélkül - pedig úgy is kimondottan tápanyagigényes növény - s emiatt hullajtotta le a leveleit. De lehet hideg vagy huzat hatására is levélhullás. <p> Érdemes elolvasni Bálint gazda írását a citromnevelésről, hátha tartalmaz még hasznos információt.
A mértékletes zöldmunka semmiképp nem zavarja a következő évi rügyképződést. Extra erős zöldmetszésnél az egész tő kondíciója csökkenhet, sőt a levelek nem képesek annyi cukor termelésére, tehát nem hogy segítenék az érést, hanem gátolja.