4136. Húsvéti szokások és hagyományok: a tojásfestéstől egészen a locsolkodásig
Húsvéthoz az egyik legfontosabb keresztény ünnephez rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik. Mutatjuk!
Húsvéthoz az egyik legfontosabb keresztény ünnephez rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik. Mutatjuk!
Összegyűjtöttünk pár kedves, a kisebb gyermekek által is megtanulható klasszikus húsvéti locsolóveset, hogy ők sem maradjanak ki ebből a régi és szép hagyományból!
Örömteli hír, hogy a magyar dió továbbra is igen keresett termék külföldön. Hazánk olyan európai országokba exportál rendszeresen, mint Anglia, Svájc, Németország, Ausztria vagy Olaszország.
A tavasz egyet jelent a friss és zamatos zöldségek és gyümölcsök megjelenésével a rutinos és kezdő háziasszonyoknak egyaránt. Paprikás recepteket ajánlunk!
Az azték legendák szerint évezredekkel ezelőtt a tequila alapanyagául szolgáló agavéba villám csapott, amelynek hatására nektár kezdett csepegni a növényből.
Sajnos kép alapján szinte lehetetlenség megállapítani a hamisciprusok fajtáját, de a faiskolában elvileg meg kell tudniuk mondani, (ha nem is az összes eladónak) hogy melyik fajtát tartanak.
1-2 sárguló levél szerencsére még nem nagy gond, s mivel a cserép mohásodik valószínű, hogy ez a túlzott locsolás következménye. Öntözni inkább a cserép alá tett tálcába ajánlom, úgy, hogy ne álljon hosszan vízben a cserép. Tehát ha kb. fél óra alatt nem szívja fel a vizet, azt ki kell önteni, mivel a növény gyökerei berohadhatnak. Tél közeledtével csökkenthető a locsolás mennyisége és gyakorisága is.
Amikor kellően megszínesedett, ezeket a dísztököket le lehet szedni. Száraz meleg szobában pár hónap alatt kiszáradnak. Ha esetleg romlásnak indulnak, a következő évben - magjait megmentve- újra vethető és szüretelhető a változatos töktermés. <p>Nádat télire érdemes még meghagyni, s csak az erős fagyok elmúltával levágni.<p> A margaréta és a levendula fagytűrő növény, ha cserépben vannak, csak attól kell megvédeni őket, hogy cserepük teljesen át ne fagyjon, az extrém hideg téli hetekben. (vagy földbe kell ásni vagy betakarni szövettel stb.)
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű - főleg az eéső néhány évben - széles koronájú, hatalmas fa, viszont fiatal korában elég fagyérzékeny, ezért ősszel nem javaslom a visszametszését, inkább kora tavasszal. Virágai lombfakadás előtt nyílnak április-májusban, ősszel pedig termése díszít.