Babér (Laurus nobilis)
A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben.

Babér (Laurus nobilis)

Babérfélék családja

 

baberlevel

 

Jellegzetességei:

A babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak. Sárgás-fehér virágzatát  követően fekete bogyótermést hoz. Közép-Európában a növény nem fagytűrő. Dézsás növényként neveljük.

 

baber_virag

 

Felhasználása:

A babérlevelekt ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. Őrölt formában fűszerkeverékek összetevőjeként használatos. Az egész levelek ecetbe és pácokba használhatók. A babér zöldje állandó összetevője a fűszercsokornak (bouquet garni), amelyet csak belefőznek az ételekbe. A szárított babérleveleket fénytől védve kell tárolni és legfeljebb két éven belül felhasználni.

zoldfuszerek_a_konyhaban

 

Élettani hatása:

A babérlevélnek étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van. Éterikus olajából reumagyógyszerek készülnek.

 

 

 

 

Részlet Zöldfűszerek a konyhában c. könyvből.

 


Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Kihajtáskor a szilfánk évek óta a mellékelt fotón látható beteg leveleket hozza. . .

A szil zacskós gubacstetű (Tetraneura ulmi) a tettes.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.