-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Babért is nevelhetünk a saját fűszerkertben](https://www.edenkert.hu/fuszernovenyek/5248/nagykep_916x515/baber-baberlevel-laurus-nobilis.jpg)
A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. hasonlóan a leanderhez, otthonunkban is nevelhetjük!
Babér (Laurus nobilis)
A babér a babérfélék családjába tartozó örökzöld, fásodó szárú növény.
![baber_dezsas_noveny baber_dezsas_noveny](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5248/baber_dezsas_noveny.jpg)
Jellegzetességei:
A babér örökzöld, bokor- vagy fatermetű fűszer és dísznövény. Bőrszerű, aromás levelei vannak. Sárgás-fehér virágzatát követően fekete bogyótermést hoz. Kis-Ázsiából származik, de elterjedt a mediterrán területeken is, Közép-Európában a növény nem fagytűrő. Dézsás növényként neveljük, hasonlóan a leanderhez. Nyáron helyezzük a szabadba, széltől védett félárnyékos helyre, rendszeres pótoljuk a tápanyagokat és ne hagyjuk teljesen kiszáradni a cserepét. Télen világos, fagytól védett helyet keressünk számára. Időnkénti locsolásáról itt se feledkezzünk meg!
![]() |
Felhasználása:
A babérlevelekt ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben, mártásokban, káposztában és egytálételekben. Őrölt formában fűszerkeverékek összetevőjeként használatos. Az egész levelek ecetbe és pácokba használhatók.
![baberlevel_01 baberlevel_01](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5248/baberlevel_01.jpg)
A babér zöldje állandó összetevője a fűszercsokornak (bouquet garni), amelyet csak belefőznek az ételekbe. A szárított babérleveleket fénytől védve kell tárolni és legfeljebb két éven belül felhasználni.
![]() |
Élettani hatása:
A babérlevélnek étvágyfokozó és emésztést segítő hatása van. Éterikus olajából reumagyógyszerek készülnek.
A babér szaporítása
A babér leveles hajtásról könnyen szaporítható dugványozással, itt bemutatjuk lépésről lépésre.
Forrás: Zöldfűszerek a konyhában c. könyv.