A Borsfű (Satureja hortensis)
Hívják még csombornak, borsikának, kerti csombornak is. A Földközi-tenger vidékéről származik, az ókorban az istenek eledelének tartották az erős illata miatt. A bors elterjedése előtt is az ételek fűszerezésére használták. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze mellett hangsúlyos a kellemes aromája is. Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását.

A borsfű teája kiváló étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is nagyon ajánlott.

Borsfű tea készítése:

Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére. Arra kell csak vigyázni, hogy csak kis ideig főzzük az ételellel, mert megkeseredik tőle a főztünk.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell télen tárolni a céklát?

A legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.