A Borsfű (Satureja hortensis)
Hívják még csombornak, borsikának, kerti csombornak is. A Földközi-tenger vidékéről származik, az ókorban az istenek eledelének tartották az erős illata miatt. A bors elterjedése előtt is az ételek fűszerezésére használták. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze mellett hangsúlyos a kellemes aromája is. Németországban babfűnek is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását.

A borsfű teája kiváló étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is nagyon ajánlott.

Borsfű tea készítése:

Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére. Arra kell csak vigyázni, hogy csak kis ideig főzzük az ételellel, mert megkeseredik tőle a főztünk.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Dinnye palántám összes levele össze van zsugorodva, deformálódott, van, ami meghalt. . .

Nagy baj nincsen még velük, várni kell egy picit. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Csipegetünk...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.