Hogyan kell fagyasztani a fűszernövényeket?
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!

Útmutató a gyógy-, és fűszernövények fagyasztásához

 

  • Frissen szedett növényeket használjunk tárolásra
  • Fagyasztás előtt tisztítsuk meg a növényeket: a növényt alaposan mossuk meg, rázzuk le róla a nedvességet, majd helyezzük egy vágódeszkára és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően már rakhatjuk is műanyagzacskóba és mehet a mélyhűtőbe.
  • Aprítsuk fel az alábbi fajokat fagyasztás előtt (snidling, kapor, petrezselyem és a citromfüvet)
  • A visszazárható fagyasztózacskók vagy a kisméretű műaynag edények a legalkalmasabb tárolóeszközök, de akár jégkocka tartóba is adagolhatunk

 

Hibernált egészség - fagyasztott gyógynövények
Jégkockatartóban fagyasztott gyógynövényeket is zacskózhatunk

 

Rakjuk felcímkézett és légmentesen zárható zacskókba, így tároljuk a fagyasztóban. Fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseljük ki belőle az összes levegőt. Általában a felengedésükre sincs szükség használat előtt.

 

Egy másik ízletes ötlet a gyógynövények lefagyasztására az, ha krémet készítünk belőlük. Keverjünk össze 1/3 csészényi olajat 2 csésze gyógynövénnyel és turmixoljuk simára. A krém nagyon szépen megfagy egy lezárt tégelyben vagy akár egy jégkockakészítőben is. Itt is ügyeljünk a légmentes zárásra. Ha úgy tartja kedvünk, a rendes hűtőben is eláll egy hétig. Télen nagyon kellemes, friss ízhatást biztosítanak ételeinknek. A következő növények mind kitűnően alkalmasak ilyen krémek elkészítésére: bazsalikom, turbolya, koriander, kapor, édeskömény, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony.

Hibernált egészség - fagyasztott gyógynövények
Jégkockatartóban egyszerű a fagyasztás

A gyógynövények még dekoratív jégkockáknak is alkalmasak, így feldobják a bulikon az italokat. Fagyasszunk le epret és a levelét, mentahajtásokat, szagos müge hajtásokat jégkockáknak.
Ehhez először forraljuk fel a vizet, hogy teljesen tiszta legyen.
Várjuk meg, amíg kihűl, aztán töltsük fel vízzel a formák alját és fagyasszuk le.
Ezt követően helyezzük bele a kiválasztott növényeket, rendezzük el azokat ízlés szerint, és ismét töltsük fel vízzel a forma tetejéig, és mehet is újra a fagyasztóba.

 

Jól fagyasztható növények


Vannak növények, melyek aromaanyagaikat a fagyasztás során is megőrzik. Egyszerűen tisztítsuk meg a leveleiket, hagyjuk megszáradni, majd tegyük légmentesen zárható tasakokba. Tegyünk próbát az alábbi növényekkel:

  • bazsalikom
  • borágó
  • snidling
  • kapor (jobb fagyasztva, mint szárítva)
  • citromfű
  • menta
  • oregánó
  • zsálya
  • borsfű (téli és nyári egyaránt)
  • sóska (jobb fagyasztva, mint szárítva)
  • szagos müge
  • tárkony
  • kakukkfű

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A mellékelt fotókon lévő fűnek mi lehet a baja? Egy egyszerű gyepszellőztetés megoldás lehet?

A képekről itélve ritka és legyengült állományt látok, amit kezelésekkel fel lehet javítani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.