5
Készítsünk Aloe vera italt (teát) házilag!
Ha adalékanyagoktól mentes Aloe vera italt szeretnénk inni, akkor mixeljük házilag! Bemutatjuk, hogyan lesz egy levélből egy pohár ital. 

Az aloe zselé nem csak nedvességgel teli, hanem vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, fehérjékkel, szénhidrátokkal és aminosavakkal is. Mindez olyan arányban és mennyiségben, hogy egymás hatásait felerősítik, így visszaáll a szervezet megbomlott harmóniája és segít megtartani annak egészséges egyensúlyát - szól az Aloe-fáma.

Aloe vera ital házilag

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan készül a tartósítószer és ízfokozó-mentes, friss Aloe vera tea/juice. (Az Aloe gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben)

1. Vágjunk le egy tetszőleges méretű darabot az egyik megtisztított levélből. Az általunk levágott levél kb. 6 cm széles és 20 cm hosszú volt.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

2. Vágjuk le a levéldarab éleit.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

3. Daraboljuk fel a levelet több részre, és hámozzuk le a maradék külső részeket. Könnyebb pontosan dolgozni, ha több kisebb darabot kell hámoznunk. A levél külső bőrszövete alatt van az aloe-latex, amely sárgás színű, nyúlós állagú anyag; ezt próbáljuk a bőrszövettel együtt eltávolítani.

Az Aloe latex aloint tartalmaz, amely súlyos hasmenést vagy görcsöt válthat ki. Terhes nők esetén az aloe latex alkalmazása kerülendő, mert méhösszehúzódást, vetélést vagy koraszülést okozhat. Az aloe latex nem javasolt emésztő-szervrendszeri megbetegedések, bélelzáródás, menstruáció, szoptatás, vakbélgyulladás és ismeretlen eredetű hasi fájdalom esetén, valamint 10 éves kor alatt is ellenjavallt. Ezzel szemben a tiszta Aloe-gélt bárki használhatja!

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

4. Ha ilyen szép tiszta, áttetsző zselé-darabokat kapunk, akkor jól sikerült a hámozás. Az aloe darabokat folyóvíz alatt mossuk meg, hogy a latex-maradványokat eltávolítsuk a felületéről.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

5. A tenyérnyi méretű Aloe-vera levélből hámozás után 70 grammnyi tiszta aloe gélt kapunk.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

6. A zselédarabokat tegyük edénybe és fele mennyiségű ásványvízzel (vagy gyümölcslével, esetleg gyümölccsel) turmixoljuk össze, hígítás nélkül ugyanis a gél használhatatlan hab lesz. Ne alkalmazzunk csapvizet a klór és egyéb fertőtlenítőszerek miatt.

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

 

A kész turmix kb. 30 perc alatt letisztul. Így friss aloe ital születik. Fogyasztható melegen vagy lehűtve, akár jéggel is. Hűtőben tartva is csak néhány napig fogyasztható!

Készítsünk Aloe vera italt házilag - képes egészségrecept

Figyelem!

A fentiekben leírt aloe italt magunk (és gyermekünk is) fogyasztjuk, ám mindenki, aki követi a leírást, csak saját felelősségére tegye! Ha a gélt elfogyasztjuk, a tartós és helytelen tápláláskor fellépő, várható következmények:

  • elektrolit vesztés (főként kálium)
  • jóindulatú pigment beágyazódás a bélnyálkahártyában
  • vastagbélhurut
  • aranyér

AZ ALOE VERA -ban található hasznos tápanyagok:

VITAMINOK

A vitamin:

védi a sejteket a szabad gyököktől, jó hatással van a bőrre és hajra.

B1 vitamin

Szükséges az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez.

B2 vitamin:

Tápanyagmolekulák végoxidációjában van szerepe. Hiánya jellegzetes bőrtüneteket okoz.

B 3 vitamin

Anyagcsere szabályozó, az idegrendszer működéséhez szükséges.

B6 vitamin

hiánya vérszegénységet és ún. pellagrás tüneteket okoz.

B 9 vitamin

A fehérjeszintézishez nélkülözhetetlen.

B12 vitamin

Sejtek növekedéséhez, a folsav sejtekbe jutásához szükséges.

C vitamin

Antioxidáns, sok betegségnél elősegíti a gyógyulást.

E vitamin

védi a sejthártyákat, fokozza a sejtregenerálódást.
ÁSVÁNYI ELEMEK

Kálium

Szabályozza a szervezet vízháztartását, normalizálja a szívritmust, vérnyomáscsökkentő, hiánya esetén a sejtek, idegek, izmok nem látják el a feladatukat.

Vas

Szükséges a vörösvértestek és egyes enzimek képzéséhez.

Nátrium

Vízháztartást szabályozza

Klór

Gyomorsavképzéshez szükséges, továbbá antiszeptikus, fertőtlenítő hatású

Mangán és Magnézium

Jelenlétük fontos az enzimek működéséhez, segítik az izmok és a központi idegrendszer állapotának megőrzését.

Réz

Fontos a vas beépüléséhez, szerepe van a kötőszövetek felépítésében.

Króm

A kálciummal és foszforral együtt az egészséges csontok felépítésében van szerepe. Fontos a vér cukor- és koleszterinszintjének szabályozásához.

Cink

Serkenti a fehérjék képződését, irányítja az anyagcsere-folyamatokat.



értékelés