Ez az 5 legjobb házilag is elkészíthető vírusölő gyógytea

5

A vírusölő hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények különösen fontosak az egészségünk megőrzése, vagy a gyorsabb gyógyulás érdekében. Összegyűjtöttük azokat az - elsősorban tea formájában fogyasztható - "gyógyszereket" amikhez könnyen és olcsón hozzájuthatunk.

A vírusfertőzések leküzdéséhez nagy segítséget jelenthet a fekete bodza, a citromfű, a kakukkfű az édeskömény és a vöröshagyma is. Tele vannak a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidánsokkal és házilag is könnyen elkészíthetőek.

Vöröshagyma

onions-1397037_960_720

A vöröshagyma olyan vírus- és baktériumölő hatású, kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amik segítenek a vérnyomás csökkentésében, a sejtek erősítésében és stimulálják a fehérvérsejteket is. Így készítsük el!

 

 

Fekete bodza

elder-4434796_960_720

A  fekete bodza is vírusölő hatással bír, emellett köhögés-és lázcsillapításra is kiváló. A bodza teája nem csak melegen, de hidegen is hatásos. A gyógytea mellett készíthetünk belőle lekvárt, vagy szörpöt is. Szörpkészítésnél fontos, hogy csak teljesen érett, magtalan bogyókat használjunk fel, mert a bodza magja gyengén mérgező. A tea hatását mézzel fokozhatjuk, a javasolt napi adagja 10-15 gramm.

Citromfű

lemon-5240181_960_720

A citromfű különleges tulajdonsága, hogy fokozza a tüdő izomzatának működését, ezért jól alkalmazható a nehézlégzés kezelésére. A citromfű a vírusok egy része ellen is sikerrel veheti fel a harcot. A menta családjába tartozó növény a kertben is rendkívül könnyen termeszthető, különösebb gondozást nem igényel, ha nem tartjuk kordában gyorsan elburjánzik. Gyógyteáját forrázással készítjük, naponta 2-3 csészével is ihatunk belőle. Fontos, hogy ne legyen túl erős, egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez.

Kakukkfű

thyme-2368664_960_720

A kakukkfű tea elsősorban immunerősítőként ismert, de vírusfertőzések esetén is ajánlják. Nagyon intenzív az íze, ami sokaknak talán túl erős, mézzel lehet lágyítani. Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható.

Édeskömény

fennel-1311673_1920

Az ánizsos ízű édeskömény gumója az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga, gyakran tésztával (édesköményes-tejszínes spagetti), vagy salátának (szicíliai édeskömény-saláta naranccsal) is fogyasztják. Termését fűszerként használják saláták, halételek, főzelékek, szószok ízesítésére. A tea készítéséhez egy teáskanálnyi magot zúzunk össze majd forrázunk le egy bögre vízzel, utána nagyjából tízpercnyi áztatás után melegen fogyasztjuk. Az növény ami elsősorban a gyomor orvossága, de segít a légúti panaszok enyhítésében is. Termése görcsoldó és nyugtató hatású, emellett baktérium- és vírusellenes anyagokat is tartalmaz.

értékelés