-
Gondozó
-
Irodavezető
-
Könyvelő
-
Értékesítő
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Terület karbantartó
-
CNC fafeldolgozó
2024. 10. 14
-
Konyhai Kisegítő
2024. 10. 14
-
IT rendszerszervező - architect
2024. 10. 14
-
Alkalmi operátor munka
2024. 10. 14
-
Karbantartási vezető
2024. 10. 14
-
Varrónő (akár szállással)
2024. 10. 14
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Körömvirág krém házilag
Az elkészítése egyszerű és aki ismeri a körömvirágot, az tudja, hogy milyen csodálatos gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. Még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. Készítsünk magunknak pár tégellyel!
A körömvirág krém receptje
Hozzávalók:
60-90 g szárított körömvirág szirom
1 pohár olivaolaj
60 g szilárd zsiradék (főzőmargarin, kókuszolaj, kakaóvaj vagy lanolin)
150 g körömvirág olaj
(elkészítése: lásd lent) 60 g desztillált víz (vagy rózsa-, illetve narancsvirág víz)
1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz
3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül
Elkészítési mód:
I. rész: Körömvirág olaj
Helyezzük a szárított körömvirág virágokat tűzálló edénybe, cserépedénybe vagy rozsdamentes acél edénybe (kerüljük a vasból vagy aluminimumból készült edényeket), és adjuk hozzá az olivaolajat. Fokozatosan melegítsük az olajat és a növényt 1-2 órán keresztül körülbelül 50-70°C-on. Gyakran kevergessük. Addig melegítsük, amíg a szirmok ropogósra nem sülnek. Szűrjük át tiszta ruhán az olajat.
Fontos: A friss virág nedvességtartalma 1-3 évről néhány hétre csökkentheti az olaj eltarthatóságát. A felesleges vizet elsősorban úgy távolíthatjuk el, hogy az olajat 2 hétig állni hagyjuk.
Miután a víz elvált az olajtól, öntsük át az olajat egy másik edénybe azonnali használatra, vagy tartsuk hűvös, száraz helyen.
II. rész: Körömvirág krém
Óvatosan olvasszuk fel a szilárd zsiradékot, a méhviaszt és a körömvirág olajat főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vegyük le a tűzről. Öntsük a vizet turmixgépbe és keverjük addig, míg a víz habos lesz. Lassan öntsük az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe. Folytassuk a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsük a krémet edénykékbe és egészen addig ne tegyünk ré fedelet, amíg ki nem hűlik. Cimkézzünk fel minden egyes edénykét, jegyezzük fel a körömvirág olaj készítésének az időpontját is, ha sokkal korábban készült, mint a krém.
Tartsuk hűvös, sötét helyen. Megközelítőleg egy évig használható fel. Ellenőrizzük fél év után, hogy megpenészesedett-e. Ha az olaj és a víz rész szétválna, használat előtt keverjük fel újra.
Ha megkérdeznék Öntől a barátai, hogy mitől olyan ragyogó a bőre, nyugodtan mondja meg nekik, hogy ez a természet ajándéka és ajándékozzon nekik egy üvegcse, saját termesztésű és készítésű friss körömvirág krémet.
Forrás: Gardening.com: Portraits - Calendula/Horváth Hajnalka