Mit érdemes tudni róluk?- mustár, menta, metélőhagyma
3M, vagyis mustár, menta, metélőhagyma. A három közkedvelt, gyógyhatású fűszernövényünk következik.

Mustármag (Brassica, spp.)

 

A mustármagot leginkább savanyúság készítéséhez szokás használni, de egyebekhez is jó (káposztához, céklához, stb.). Maga a növény levele például salátához finom, kicsíráztatott magja szintén. Fekete és fehér változatai ismertek, a fekete erősebb aromájú. A mustárként ismert mártást is megpróbálhatjuk házilag készíteni, sírás lesz belőle, és valószínűleg csalódás is. A magokat mozsárban kellene megőrölni, vízzel, ecettel, sóval és egyéb fűszerekkel keverni, hogy a kívánt ízt és állagot elérjük.Lássuk inkább a gyógyhatásokat: vérkeringést serkentő, belsőleg még légcsőhurutra, borogatásként ízületi gyulladásra, fagydaganatra alkalmazható, valamint lábfürdőhöz. A levelek főzete állítólag hólyaggyulladásra is jó.

Menta (Mentha, spp.)

 

 

Mentha spp.

A menta is olyan, amit - az ízét - nem nagyon kell bemutatni. A növény nálunk is megterem, egy nagyobb cserépben erkélyen is nevelhető. A levelét használjuk leginkább, salátákhoz (sóshoz és édeshez egyaránt), mártásokhoz és italokhoz, meg ételdíszítésre. Nem keverendő össze a borsmentával, aminek kicsit más a zamata! A menta némely görög, török és arab étel fűszerezésére is használatos, a friss levele, szára vagy virágai - csak úgy - kézzel morzsolgatva és szagolgatva is élvezetesek. Italok ízesítésénél elsőre biztosan a Mojito koktél jut eszünkbe, de nagyon finom limonádéhoz is, vagy gyümölcslevekhez, bóléhoz, érdemes kísérletezni. A zamatát illóolajtartalma adja, ennek kiszabadítására kanállal vagy jéggel kicsit össze kell nyomni. Szörp és likőr készítésére is használják, meg az édességekhez is (hacsak nem szintetikus aromát) és értékes gyógynövény.Gyógyhatásai: enyhe fájdalomcsillapító, emésztés-elősegítő, fertőtlenítő, vírusölő. Illóolaja fejfájás, idegesség ellen, és napégésre hűsítőként (nem közvetlenül a bőrre!!) is hatásos.

 

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

 

 

Allium schoenoprasum

 

A metélőhagymát snidling néven is ismerjük, amely a német nevéből ferdített változat. Leggyakrabban a zöldséges pultokon találkozunk vele tél végén, műanyag pohárba ültetve. Erkélyen-ablakban cserépben vagy ládában tavasztól nevelhetjük tovább, kedves virágokat is fog hozni, és egész nyáron szedhetjük. Kellemes, enyhe hagymaíze van, ez azonban hamar elillan, tehát főtt ételekbe a tálaláskor tegyük csak. Levesekhez, sültekhez, salátákhoz, szendvicsre vagy szendvicskrémbe, puha vajhoz keverve akár pirítósra használjuk.Gyógyhatása enyhe antibiotikus, vírusölő, valamint emésztés-elősegítő.

 

Szerző:

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.