-
Traktoros
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
közjegyzőhelyettes
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Traktoros (tolólapos)
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Hogyan ültessünk gyömbért?](https://www.edenkert.hu/gyogynovenyek/3293/kiskep/ultessunk-gyombert-zingiber-officinale.jpg)
A gyömbér
- Neve: Zingiber Officinale
- Család: Zingiberaceae
- Magasság: 0,60-1,20 méter
- Virágzási időszak: szezonban
- Napigénye: részben árnyékos helyek
- Vízigénye: közepes mennyiségű, nedves
- Gondozása: gondozást igényel
Ez a trópusi növény, melynek sok nedvességre, és melegre van szüksége, árnyékos helyre épített melegházban vagy cserépben nevelhető.
Hogyan gyökereztessünk gyömbért?
Aki gyömbér termesztésbe akar kezdeni, tanácsos tavasszal friss gyökeret (ne legyen kiszáradva, vagy megfagyva) vásárolnia. A gyökeret hosszában két részre kell vágni, hogy azon végig rügyek képződhessenek. Hagyjuk két napig száradni, majd palánátázzuk termékeny, száraz földbe. Fokozottan locsoljuk, amíg kibújik a földből, mert a túlzott locsolástól megpenészesedhet a gyökere.
![]() |
Ha kinőtt, locsoljuk gyakran, havonta tápoldatozzuk a talajt, és tartsuk árnyékos helyen. Ha a hely megengedi, akár 1,2 méter magasra is nőhet. Ha a kinti hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, vigyük meleg helyre a gyömbért. Hideg, nedves talajban megpenészesedhetnek a gyömbér gyökerei. Szüretelés előtt hagyjuk pár hónapot, hogy megerősödjön, és kifejlődjön a gyökértörzse. Az új hajtások leszedhetőek, a többit hagyni kell tovább nőni.
A gyömbér az egyik legismertebb fűszer.
![]() |
A gyömbérrel felmerülő gondok
A gyökértörzs megfagyhat hideg, nedves időben.
Mire használhatjuk a gyömbért?
A nyers vagy fagyaszott gyömbér törzsét lereszelik, és fűszerként levesek, sültek, vagy más húsból, szárnyasból, tengeri élőlényekből készült ételek ízesítéséhez használják. A rügyei is fogyaszthatók, megszárítva, megdarálva sütéshez, édességek, pudingok ízesítésére alkalmasak.