-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Kőműves
-
karbantartó
-
Terület karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Gépkezelő (pékség)
2024. 11. 08
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | Veszprém
2024. 11. 08
-
Szenior Könyvizsgáló Asszisztens
2024. 11. 08
-
Pénzforgalmi Munkatárs | 1055 Budapest, Nyugati Tér 9.
2024. 11. 08
-
Pénzforgalmi Munkatárs | 1052 Budapest, Deák Ferenc U. 7-9.
2024. 11. 08
-
Mobil Értékesítési Tanácsadó (Lakossági) | Nyíregyháza
2024. 11. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A gyömbér
- Neve: Zingiber Officinale
- Család: Zingiberaceae
- Magasság: 0,60-1,20 méter
- Virágzási időszak: szezonban
- Napigénye: részben árnyékos helyek
- Vízigénye: közepes mennyiségű, nedves
- Gondozása: gondozást igényel
Ez a trópusi növény, melynek sok nedvességre, és melegre van szüksége, árnyékos helyre épített melegházban vagy cserépben nevelhető.
Hogyan gyökereztessünk gyömbért?
Aki gyömbér termesztésbe akar kezdeni, tanácsos tavasszal friss gyökeret (ne legyen kiszáradva, vagy megfagyva) vásárolnia. A gyökeret hosszában két részre kell vágni, hogy azon végig rügyek képződhessenek. Hagyjuk két napig száradni, majd palánátázzuk termékeny, száraz földbe. Fokozottan locsoljuk, amíg kibújik a földből, mert a túlzott locsolástól megpenészesedhet a gyökere.
Ha kinőtt, locsoljuk gyakran, havonta tápoldatozzuk a talajt, és tartsuk árnyékos helyen. Ha a hely megengedi, akár 1,2 méter magasra is nőhet. Ha a kinti hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, vigyük meleg helyre a gyömbért. Hideg, nedves talajban megpenészesedhetnek a gyömbér gyökerei. Szüretelés előtt hagyjuk pár hónapot, hogy megerősödjön, és kifejlődjön a gyökértörzse. Az új hajtások leszedhetőek, a többit hagyni kell tovább nőni.
A gyömbér az egyik legismertebb fűszer.
A gyömbérrel felmerülő gondok
A gyökértörzs megfagyhat hideg, nedves időben.
Mire használhatjuk a gyömbért?
A nyers vagy fagyaszott gyömbér törzsét lereszelik, és fűszerként levesek, sültek, vagy más húsból, szárnyasból, tengeri élőlényekből készült ételek ízesítéséhez használják. A rügyei is fogyaszthatók, megszárítva, megdarálva sütéshez, édességek, pudingok ízesítésére alkalmasak.