A gyógyító zsálya (Salvia officinalis)
A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani. Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.
  • Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, évelő, örökzöld félcserje 80 cm magasra is megnő. Szára fás, szőrös levelei hosszúkásak vagy oválisak, színük szürkészöld. A hajtásvégeken nyíló virágok az ibolyakéktől a világoskékig változhatnak. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. Míg Dél-Európában tömegesen terem, nálunk termeszteni kell. A fiatal növény kezdetben rendkívül lassan fejlődik, magas hőmérsékletet, nedvességet igényel. A több éves bokrok már jól tűrik a szárazságot, de fényigényük továbbra is nagy. A zsálya árnyékban megnyúlik, a levelek elhalványodnak, és illóolaj-tartalma is jelentősen csökken.

    A gyógyító zsálya (Salvia officinalis)
  • Illóolaja tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt tartalmaz. A zsályának ezenkívül még nagyon sok hatóanyaga ismert: pl. cserzőanyagok (rozmaringsav, oleánolsav), diterpének és flavonoidok. E sok minden jónak köszönhetően felhasználása is rendkívül széleskörű.

 

gyogynoveny-zsalya
A zsálya sok fényt igényel

 

  • Forrázata torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás és bélhurut ellen nagyon jó. A zsályalevél nyugtató és vérzéscsillapító hatású. Teája köhögés és rekedtség ellen javasolt. A levél nedvével rovarcsípéseket és kisebb duzzanatokat kezelhetünk, a bőrön lévő foltokat elhalványíthatjuk. Egy csésze zsályatea étkezés után serkenti az emésztést.
  • Fürdőként aranyérbántalmak ellen hatásos.
  • A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.
  • Tujontartalma miatt terhesség és szoptatás alatt nem javasolt! Túladagolás esetén epilepsziás görcsök, szédülés, szívpanaszok, gyomorproblémák léphetnek fel. Napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle.
  • Leveleit felhasználhatjuk frissen és szárítva is. A konyhában is széleskörűen alkalmazható a zsálya, de erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Virágait salátába keverhetjük. Bármilyen húshoz, sajtokhoz, tésztafélékhez finom. Nálunk a legnagyobb kedvenc a baconba csomagolt zsályás csirkemáj, mely létét a véletlennek köszönheti. Mindig rozmaringgal csináltam, de egyszer már a főzés kellős közepén derült ki, hogy elfogyott. Csak zsálya volt itthon a hasonlóan illatos cuccok közül, gondoltam, nagy baj nem lehet. Hát nem is lett! Azóta vagy csak zsályával (meg egy kis frissen őrölt fekete borssal), vagy zsályával ÉS rozmaringgal készítem. A csirkemáj egyébként kicserélhető aszalt szilvára, úgy se rossz.

 

 

Cikkajánló: Balkonnövények ápolása >>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan kell télen tárolni a céklát?

A legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Birs?...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.