Avokádómag csíráztatása házilag

Az avokádómagot házilag is nagyon egyszerű csíráztatni. Csupán három fogpiszkálóra és egy vízzel teli pohárra van szükségünk.

Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, már az aztékok is termesztették.Neve az indián 'ahuacate´szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik. Otthon is könnyen lehet termeszteni.

Avokádómag csíráztatása

Első lépésként vegyünk egy érett avokádót. Pucoljuk meg. A húsát tegyük pirítósra vagy készítsük el a világ legfinomabb csokikrémét. A magjába ezután szúrjunk három-négy fogpiszkálót. (ez tartja Tegyük úgy az egészet egy vízzel teli pohárba, hogy az alsó lapos felét érje csak a víz.

avocado-3704201_1920

A magot rakjuk napfényes helyre, és naponta cseréljük alatta a vizet. Nagyjából 7-8 nap alatt megjelennek az első gyökérkezdemények. Akkor ültessük át cserépbe, ha a gyökere már dúsabb.

Avokádó nevelése cserépben

Az átültetésnél fontos, hogy olyan cserepet válasszunk, amelynek az alján a felesleges víz tud távozni. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Ugyanakkor nem szabad túlöntözni sem, mert akkor a levelei összepödörödnek, lehullanak és a szára is erőtlenné válik.

avocado-2828639_1920

Három havonta adjunk neki egy kis vízben oldódó tápoldatot. Meg fogja hálálni.  Az első évben nő a legtöbbet. A magassága akár a másfél métert is elérheti. Májustól októberig a növénykénket kivihetjük a teraszra, erkélyre. Jól fogja magát érezni a szabadban.

Ha azt szeretnénk, hogy az avokádó új ágakat hozzon, akkor vágjuk vissza 15-20 centimétert. Amint az új oldalhajtások is megerősödnek, azokat is ugyanennyivel vágjuk vissza, így az avokádónk egyre szebb és dúsabb lesz.

értékelés