-
Munkatársat keresünk Mérlegképes könyvelő pozícióba.
-
Kőműves, Gipszkartonos, Vízvezeték szerelő Álláslehetőség
-
KERESKEDELMI MUNKATÁRS
-
Betonmixeres Sofőr
-
Kompresszor és vákuumszivattyú szerviztechnikus/karbantartó
-
TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKATÁRS
-
Eladó, üzletvezető
-
Konyhai kisegítő, csomagoló munka nyugdíjasoknak (WHC07614)
2022. 05. 14
-
Hegesztő (WHC01783)
2022. 05. 13
-
Kitting műszakvezető
2022. 05. 13
-
Repülőtéri poggyászkocsi rendező munkatárs - Liszt Ferenc Repülőtér (BP_II_020405)
2022. 05. 16
-
Szerszámelőkészítő-Nagykanizsa (AIDe_2021_10_01_01)
2022. 05. 16
-
Targoncakezelő munkatárs - Nagykanizsa (NK_II_012403)
2022. 05. 16
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Batáta termesztése
A batáta optimális betakarítás ideje szeptember közepétől október végéig változhat az azévi időjárástól, meleg napoktól és fajtától függően. Érdemes próbaszüretet tartanunk és így kikisérleteznünka szüret ideális időpontját, de az sem baj, ha tovább a földben marad, hiszen a batáta az első kora őszi fagyig a földben hagyható.
Mivel a legkisebb talajmenti fagy a batáta teljes levélzetet elviszi, így a paprika mellett az édesburgonya is jó jelzője lehet az első talajmenti fagyoknak.
Batáta (édesburgonya) betakarítása
Az édesburgonya betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad.
Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető. Kiskerti méretekben ún. gombos villa vagy csemete alávágó használatát javasoljuk.

Batáta (édesburgonya) tárolása
Felszedés után mossuk meg és tördeljük le a gyökérmaradványokat a gumóról, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk a darabokon! A gumókon keletkezett sebeket be kell zárni (gyógyítani), ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tennünk. Ezután mehet a téli tárolóba: legideálisabb, ha 10-14°C közötti hőmérsékleten tusjuk tartani.
És ne felejtsétek el, hogy januárban és februárban indulhat majd újra a palántanevelés.