Termesszünk csicsókát!
Az Észak-Amerika keleti tájain őshonos csicsókát kevesen fogyasztják, kiskertekben sem látni sok helyen. Az csicsóka nyersen, sütve és főzve is nagyon ízletes. Egész évben fogyasztható, a burgonya mellett – vagy helyett. Hogyan gondozzuk kertünkben?

Az csicsókát biozöldségként is termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet. Még a legszélsőségesebb talajon is megmarad, ott is megél, ahol szinte semmilyen más növény nem. Gyors növekedésű, szárazságtűrő, évelő növény, a nyári rekkenő melegben sem akad meg a fejlődése. Öntözést nem igényel. A gumókat októbertől folyamatosan szedhetjük, fagymentes napokon a tél folyamán is, de mindig csak annyit szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert a talajból kivett csicsóka hűtőben is csak rövid ideig tárolható. De a földben hagyott gumók nem érzékenyek a hidegre, az átfagyott talajban sem károsodnak. Könnyen felszívódó cukortartalma révén a cukorbetegek is fogyaszthatják. Akit zavar édeskés íze, meghámozva egy órán át áztassa meleg vízben.

csicsóka

Miért olyan jó a csicsóka?

A csicsóka természetes formában tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, valamint béta-karotint, B1, B2, B3 (niacin) és C-vitamint. A gyógyhatású gumók magas rost-, vitamin- és értékes ásványianyag-tartalmúak, cukorbetegek, fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ajánlhatók.

 

Hogyan ültessük a csicsókát?

A csicsókát - a burgonyához hasonlóan - tavasszal ültetik, de nagyobb (50-60 cm) tőtávolságra. Ültetésével azonban vigyázzunk, mert szára a nyár közepére akár 2 méteresre is megnőhet. Ha egyszer elülteti az ember, akkor nagyon nehéz kiirtani. Az utolsó gumóját is ki kell szedni, különben újra és újra kihajt. Ebből kifolyólag újra vetni sem szükséges, mert felszedésekor mindig marad annyi kis gumója a földben, hogy a következő évi termést hozó növények azokból hajtsanak ki.

Akár egy-két évtizedig is egy helyben maradhat. Elsősorban utak, kerítések mellé érdemes telepíteni, illetve évekig jól hasznosíthatjuk vele a kert rossz minőségű részeit. A csicsóka erős szárait ősszel felaprítva takarmányozásra is felhasználhatjuk. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, többnyire körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy pirosas gumót fejlesztenek. Nálunk a fehér gumójú a legelterjedtebb. Nyár végétől késő őszig virágzik.

www.biokert.uw.hu

értékelés