H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
12
13
14
15
16
19
20
21
22
 
 

Így neveld a paprika palántád!

Utolsó változtatás: 2018-03-05 | Első közzététel: 2018-02-27
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Így neveld a paprika palántád!
A magvetés és a palántanevelés a legfontosabb feladat a sikeres termesztés megalapozása érdekében. Ismételjük át, hogy mi mindenre kell figyelnünk!

Milyen szempontokra kell figyelnünk?

 

 

  • a vetés időpontjának megválasztása
  • a jó palántanevelő közeg
  • a kelés körülményeinek biztosítása
  • a palánták igényeinek „kiszolgálása”

 

 

Magvetés

 

A vetés időpontjának megválasztását meghatározza a kiültetés tervezett időpontja, és befolyásolják a palántanevelés körülményei. Magyarországon a paprika tavaszi palántanevelési ideje a palántanevelés módjától, és a körülményektől függően általában 7-11 hét. A korábbi, fűtetlen fóliás termesztéshez (ültetés időpontja április közepe-vége) a palántát célszerű tápkockába, vagy cserépbe, pohárba tűzdelve megnevelni.

 

4463135724_d6acf62a71_z

 

Fűtetlen fóliás termesztéshez a vetés időpontja február 15-20. (Kelés kb. 8-12 nap; tűzdelésig 10-15 nap; tűzdeléstől kiültetésig kb. 6-8 hét)
Szabadföldi kiültetéshez (kiültetés időpontja május 10-25.) a vetést március 5-20. között célszerű elvégezni.

A palántanevelő közeg kellően levegős legyen, jó legyen a nedvesség megtartó képessége, a tápanyaggazdálkodása, és a közegben ne forduljanak elő kórokozók. A fenti szempontoknak a steril tőzegalapú közegek felelnek meg a legjobban, amelyekhez a palántanevelés során szükséges tápanyagokat hozzákeverték.

Összeállíthatóak jó palántaföldek helyesen komposztált, ezáltal sterillé vált szervestrágya, komposzt, jó szerkezetű kerti talaj, homok felhasználásával is, de a tapasztalatok szerint így sokkal több a növényvédelmi kockázat.

 

2402565077_23a5734e3d_z

 

Biztosítsuk a keléshez szükséges feltételeket

 

A paprikamag keléséhez a legoptimálisabb a 30-32 fok hőmérséklet, a nedves, de levegős közeg. A vetést 1,5-2 cm vastagon kell takarni. Hobbikertészetekben, kisüzemekben jó megoldás a magok 12-24 órás áztatása, előcsíráztatása. Ezzel jelentősen meggyorsíthatjuk a magok kelését, ezáltal energiát takaríthatunk meg, és egyöntetűbbé tehetjük a kelést. Fontos figyelni rá, hogy a kelés során a palántanevelő közeg ne száradjon ki! Gondolnunk kell arra, hogy a párolgó folyadékok hőt vonnak el a környezetüktől, ezáltal a palántanevelő föld akár 2-3 fokkal is hidegebb lehet, mint a levegő. Így ahhoz, hogy a magoknak optimális hőmérsékletet biztosítsunk a csírázáshoz vagy magasabb levegő hőmérsékletet kell tartani, vagy takarni kell a vetést, esetleg „kelesztő kamrát” kell kialakítani. Az utóbbi megoldásokkal a párolgást meg tudjuk akadályozni, így a közeg kiszáradása sem szokott gondot okozni. Fontos, hogy a kelesztőben vagy takarás alatt legföljebb az első csírák megjelenéséig lehet a magvetés, mert meleg helyen fény hiányában a palánták nagyon gyorsan megnyúlnak!

 

6823558686_2c09b77351_z

Palántanevelés

 

A kikelt paprika növények fejlődéséhez a rendelkezésre álló fénytől függően 22-32 fok (borult időben alacsonyabb, erős napsütés esetén magasabb) hőmérséklet, rendszeres öntözés, és igény szerint tápanyag utánpótlás szükséges. Kevés fény (pl. lakásban, ablakban történő palántanevelés) esetén a palántanevelés ideje megnyúlik, ráadásul nagyon nehéz kellően vaskos, erős palántát nevelni. A nappal hosszának, és a napsütés erejének változása miatt a későbbi vetésekből jelentősen rövidebb idő alatt nevelhetünk ültetésre kész palántákat. ráadásul a fűtési igény is csökken.

Figyelnünk kell a palántanevelés során a különböző kártevők (hangyák, levéltetvek, hernyók, lótetű, esetleg tücskök, egerek), kórokozók (elsősorban a palántadűlést okozó kórokozók) megjelenésének a megakadályozására, ha mégis szükségessé válik, akkor a növényvédelemre!

 

23021898489_b023e11650_z

 

Az ültetést megelőző héten a növényeket fokozatosan fel kell készíteni a kiültetés után rá váró körülményekre, edzeni kell. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a növényeket palántálás után olyan sokk érheti, amitől esetleg el is pusztulhat, de akár több hétre visszavetheti a fejlődését. Ez fokozottan igaz az üveg alatt nevelt és szabadföldre kiültetett palánták esetében.

A fenti szempontok figyelembe vétele, végig gondolása fontos a jó palántaneveléshez, ám ezeken túl még számtalan apróbb-nagyobb buktató következhet be. Ennek következtében kisebb mennyiség esetén egyszerűbb lehet a kész palánták megvásárlása megbízható termelőtől, nagyobb mennyiség esetén profi palántanevelő megbízása a palántaneveléssel.

 

Turza Pál
Dunamag Kft.
paprikamag.hu


Szólj Te is hozzá!