A paradicsom palánta betegségei
A palánták fiatal növények, melyeket növényházban fóliasátorban, melegágyakban vagy szabadföldön, palántanevelő ágyásokban állítunk elő. Végleges helyükre megfelelő fejlettség után ültetjük ki a palántákat, és nagyon oda kell figyelni, hogy időben megvédhessük a fiatal növényeket a betegségektől és a kártevőktől.

Mit tegyünk palántadőlés esetén?


A palántanevelő ágyban a legtöbb kárt a palántadőlés okozza.

Ahol ezt tapasztaljuk, ott a beteg növényeket földdel együtt el kell távolítani, és Previcur 607 SL vagy Folpan 50 WP, Captan 50 PU 0,15%-os oldattal a fertőtlenítést el kell végezni.

A talajlakó gombák nedvességigényesek, ezért úgy kell permetezni, hogy estére a talajfelszin és a növény száraz legyen.

 

Mit tegyünk baktériumos betegségek esetén?

 

Az első tünetek a kondenzvíz csöpögési helyein találhatóak, ezért a csöpögést szüntessük meg, és megelőző védekezéséként permetezzünk réztartalmú szerekkel: Bordóilé 0,5%, Champion 50 WP 0,3%. Lisztharmatos megbetegedések ellen a paprikát, uborkát Systhane 2 EC vagy Afugan 30 EC 0,03% illetve Microthiol Special 0,4%-os oldatával permetezzünk.

A paradicsom, és a padlizsán palántáit 1-2 alkalommal 7-10 napontként Dithane M 45 0,2% + Topsin vagy Meioben 0,05%-os szerek kijuttatásával védjük.

 

paradicsom palánta
Ilyen az egészséges paradicsom palánta

 

A káposzta és karfiol palánta betegségei ellen szerváltoztatásként védekezhetünk Ridomil 0,25%, Dinhane M 45 0,2%-os oldatával.

A különféle bolhák, levéltetvek ellen használjuk a Sinoratox 35 EC 0,1%, Fastac 10 EC 0,02%, Talstar 0,04%, Supersect 0,025% szereket.

Pókkártevők, takácsatkák ellen Neoron - 0,1% + Nissorun - 0,08%, vagy Omite - 0,1%-os oldataival védekezzünk.

Növényházi és fóliasátor alatti palántanevelésben veszedelmes kártevőként szokott fellépni az üvegházi molytetü. Megjelenésekor védekezésként használjuk a Lannate - 0,05%, Nudrin - 0,05%, Applaud - 0,1% vagy Talstar - 0,05%-os szerféleségeket. A lótücsök ellen Sintogrill 5 G 3g/m2, Galithion 2,5 g/m2, 2-3 cm-re bedolgozva óvjuk palántáinkat. Betegségmegelőző permetezést kell végezni közvetlenül a palántázás előtt vagy után a különböző barnafoltosságok ellen Dithane M 45 - 0,2% vagy Polyram DF - 0,2%,szeptóriás fertőzés ellen Topsin 70 WP vagy Bavistin 50 WP, Derosal 50 WP - 0,5%-os oldatával. Mivel a termés mennyisége és minősége nagymértékben függ a palánták minőségétől, ezért a mechanikai védekezések (gyomlálás, szellőztetés) mellett a kémiai védekezéseket is a legnagyobb pontossággal és odaadással végezzük.

 

Hegyesi Béla

Megosztás

Édenkertész válaszol

Fűnyírótraktorhoz kapcsolható vontatott gyepszellőztető?

Az MTD gyepszellőztetője egy nagyon hasznos, nagy teljesítményű kerti gép, a levelében nem írta, hogy mekkora felületen szeretné használni, de már 1000 nm felet én mindenféle képen javaslom, mert nagyon hatékony jó gép.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.