-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Automata gépkezelő operátor
-
óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Csőszerelő
2025. 02. 08
-
Recepciós | Tihany
2025. 02. 13
-
ZT CNC gépkezelő operátor
2025. 02. 15
-
Recepciós
2025. 02. 15
-
Összeszerelő (akár nyugdíjas munkaválllóknak is)
2025. 02. 15
-
Sales gyakornok
2025. 02. 15
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Fantasztikus bejelentést tett két észak-amerikai biológus:
Előállították az első olyan paradicsomot, amelyet akár sós vízzel is öntözhetnek a gazdák, vagy nagyobb sótartalmú földbe is vethetnek, mégis ugyanúgy fejlődik, mint hagyományos paradicsomtársai.
Ez a gén egy olyan proteint vezérel, amely képes kiszűrni a felesleges sómennyiséget, mielőtt emiatt a növény károsodna.
A genetikailag módosított paradicsom
Az új, genetikailag módosított paradicsom ezt a képességet úgy alkalmazza, hogy a felesleges sómennyiséget sejtjeiben külön részekben tárolja el, elsősorban a levelekben. A növény ilyen módon, még közvetlen környezetében a talajból is eltávolítja a fölös sót.
Előállítói szerint a sótűrő paradicsom ugyanolyan ízű, mint a hagyományos paradicsomok, sőt a kanadai Dr. Zhang szerint még jobb is, mint az eredeti. A kutatók szerint, három év múlva képesek lesznek, már a mezőgazdaság számára is hasznosítható génmanipulált, sótűrő paradicsomot előállítani.
A paradicsom megoldás a romló minőségű földekre
Stanley Wood a Nemzetközi Élelmezésügyi Intézet (IFPRI) egyik tudósa szerint ez az arány az öntözött területeken csak romlik, hiszen az öntözés során is különböző sók kerülnek a talajba. Ezért is üdvözlendő egy ilyen eredmény, amely megoldást jelenthet az egyre romló minőségű földek megművelésére. Az ehhez hasonló áttörésekre tényleg nagy igény van, hiszen évente kb. 25 millió hektárnyi, egykor termékeny föld vész el a mezőgazdaság számára, éppen az öntözőrendszerek indukálta sótartalom-növekedés miatt.