Mire jó a sótűrő paradicsom? Fantasztikus felfedezés

Mire jó a sótűrő paradicsom? Fantasztikus felfedezés
Fantasztikus bejelentést tett két észak-amerikai biológus, miszerint előállították az első olyan paradicsomot, amelyet akár sós vízzel is öntözhetnek a gazdák, vagy nagyobb sótartalmú földbe is vethetnek, mégis ugyanúgy fejlődik, mint hagyományos paradicsomtársai.

Fantasztikus bejelentést tett két észak-amerikai biológus:

Előállították az első olyan paradicsomot, amelyet akár sós vízzel is öntözhetnek a gazdák, vagy nagyobb sótartalmú földbe is vethetnek, mégis ugyanúgy fejlődik, mint hagyományos paradicsomtársai.

Mire jó a sótűrő paradicsom? Fantasztikus felfedezés
Az áttörést a University of California, illetve a University of Toronto két biológusa közösen érte el. Eduardo Blumwald és Hong-Xia Zang olyan módon állította elő a rendkívül ellenálló paradicsomot, hogy egy káposztaféléből, az Arabidopsisból egy speciális gént ültettek egy hagyományos paradicsomba.

Ez a gén egy olyan proteint vezérel, amely képes kiszűrni a felesleges sómennyiséget, mielőtt emiatt a növény károsodna.

A genetikailag módosított paradicsom

Az új, genetikailag módosított paradicsom ezt a képességet úgy alkalmazza, hogy a felesleges sómennyiséget sejtjeiben külön részekben tárolja el, elsősorban a levelekben. A növény ilyen módon, még közvetlen környezetében a talajból is eltávolítja a fölös sót.

Előállítói szerint a sótűrő paradicsom ugyanolyan ízű, mint a hagyományos paradicsomok, sőt a kanadai Dr. Zhang szerint még jobb is, mint az eredeti. A kutatók szerint, három év múlva képesek lesznek, már a mezőgazdaság számára is hasznosítható génmanipulált, sótűrő paradicsomot előállítani.

Mire jó a sótűrő paradicsom? Fantasztikus felfedezés
Blumwaldék azt remélik, ezzel az áttöréssel megnyílt az út több, más olyan növény kifejlesztése előtt, amelyekkel segíthetnek a rosszabb földekkel, illetve magas sótartalmú öntözővizekkel rendelkező országok mezőgazdaságán. Hiszen éppen ez a Föld mezőgazdaságának egyik fő problémája, hogy a magas sótartalom miatt a Föld megművelt területeinek csupán 40%-a alkalmas növénytermesztésre.

A paradicsom megoldás a romló minőségű földekre

Stanley Wood a Nemzetközi Élelmezésügyi Intézet (IFPRI) egyik tudósa szerint ez az arány az öntözött területeken csak romlik, hiszen az öntözés során is különböző sók kerülnek a talajba. Ezért is üdvözlendő egy ilyen eredmény, amely megoldást jelenthet az egyre romló minőségű földek megművelésére. Az ehhez hasonló áttörésekre tényleg nagy igény van, hiszen évente kb. 25 millió hektárnyi, egykor termékeny föld vész el a mezőgazdaság számára, éppen az öntözőrendszerek indukálta sótartalom-növekedés miatt.

értékelés