Szüreti praktikák a kisebb nitrát tartalmú zöldségekért
Ősszel kell elvégeznünk több tárolásra szánt gyökérzöldség betakarítását. Ezek közé tartozik a cékla és a sárgarépa is. A hűvösebb idő és a fényszegény hónapok alatt a gyökérzöldségekben az ideális mennyiségnél jobban megnőhet a nitráttartalom.   

Néhány apró fogással elérhetjük, hogy a zöldségekben a nitrátfeldolgozás felgyorsuljon és  kifogástalan zöldségeket spájzolhassunk a télre.

 

Hogyan csökkenthetjük a zöldségek nitrát tartalmát?

  • A betakarítás előtt két héttel már ne trágyázzuk az állományt
  • A műtrágyák alkalomszerű, nagymennyiségű felhasználása helyett a talajéletet hosszabb távon is kedvezően alakító szerves trágyázást illetve a zöldtrágyázást helyezzük előtérbe
  • Közvetlenül a szüret előtt öntözzük meg bőségesen az állományt, hogy felgyorsuljon a tápanyagkészlet felhasználása
  • Előnyös, ha szedés előtt néhány nappal napsütéses az idő, mivel a napfény hatására is gyorsul a nitrogénfeldolgozás

zoldsegek_nitrattartalma

 

Zöldségek nitráttartalma

A termesztett zöldségek és gyümölcsök nitrát tartalma függ a termesztett növény fajtájától, a termesztési módszertől, a felhasznált műtrágyától, az évszaktól, valamint a fénytől.

A nitráttartalom alapján 3 csoportot különböztetünk meg:

  1. A leveles zöldségeknek (saláta, cékla, spenót, zeller) van a legnagyobb nitrát tartalma (>1000 mg/kg),
  2. közepes nitrát tartalommal jellemezhető a burgonya, a káposzta, a tavaszi zöldségek, a répa, a zöldbab és a padlizsán (100–1000 mg/kg),
  3. a legalacsonyabb nitráttartalommal rendelkező növények: spárga, hagyma, friss gyümölcsök, paradicsom, zöldpaprika, szójabab-csíra, gomba, ribizli, egres, málna, cseresznye, szamóca (>100mg/kg).

 

repaszuret1

 

A betakarítás első lépése legyen, hogy ásóval megemeljük a sorok egyik oldalát. Ugyanis ennek következtében a hajszálgyökerek egy része elszakad. Ahhoz, hogy a növény energiaháztartása fennmaradjon, az elszakadt gyökerekben felhalmozódott tartaléktápanyag a levelekbe fog vándorolni. Így pár órával később, amikor már a betakarítást végezzük, a gyökérben jelentősen csökken a nitráttartalom. A szedést követően minél rövidebb időn belül távolítsuk el a lombot, hogy megakadályozzuk a nitrát visszaáramlását a gyökérbe. A levélzet eltávolítását a céklánál körültekintően végezzük, mert könnyen megsérthetjük a gumót, és így sajnos az elveszítheti a nedvességtartalmát.


Miért veszélyes a magas nitrát tartalom?

Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő. Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható, 1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért  veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

ceklaszuret

 

Mik a nitrát mérgezés tünetei?

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Már kialakított virágos kert tápanyag utánpótlására mi a legjobb megoldás?

Nagyobb áruházakban kapható szerves trágya különböző zsákos kiszerelésben

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.