5

Szinte hirdetésbe illő jelenség: "Metálzöld bogár, legfeljebb két éves, optikai tuninggal, dupla spoilerrel, manuális klímával gyűjtőnek eladó."

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) kb. 2 cm nagyságú, általában fémes zöld színű, de más színváltozata is létezik (pl. bronzvörös). Szárnyfedőin jellegzetes fehér sávok, foltok találhatók.

Aranyos rózsabogár: zizegő, zöld cirkáló. Ne félj tőle!


Hol él a rózsabogár?

Ez a faj egész Európában megtalálható, kertekben, parkokban, erdőben.Vannak olyan országok, ahol ritkaságszámba megy (pl. Skandináviában), és olyanok is, ahol védett (pl. Németországban).
A rózsabogarat áprilistól szeptemberig lehet látni. A lárvák talajban, komposztban, esetleg hangyabolyban 2 évig fejlődnek. A legjobban a délutáni órákban lehet őket megfigyelni, mert ilyenkor órákig képesek mozdulatlanul ücsörögni egy virágon, még más bogaraktól sem hagyják magukat zavartatni.

Aranyos rózsabogár: zizegő, zöld cirkáló. Ne félj tőle!

Fotó: Horváth Anikó

Az elegáns rózsabogár

Repülés közben is érdemes azonban egy pillantást vetni rájuk. Kemény szárnyfedőjük nem emelkedik fel, csak az alatta lévő szárnyukat használják a repüléshez. Így különösen elegánsnak tűnnek.

A felnőtt egyedek szépségük ellenére nem kívánatosak a kertekben, mivel károsak. Virágporral, nektárral és az érett gyümölccsel táplálkoznak, főként a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fajokon. A lárvák korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak, az élő növényeket nem károsítják, velük találkozhatunk a komposztdomb átszitálása során. Lárvája, a pajor nagyon hasonlít a májusi cserebogarak látvájához.

Ha nagyon nagy tömegben megjelennek, az imágók károsításával szemben a májusi cserebogár ellen használt szerekkel védekezhetünk. Lehetőleg naplemente után permetezzünk, mert ezek a szerek a méhekre is veszélyesek. Egy-egy repkedő cirkáló ellen azonban eszünkbe se jusson permetezni, jól elférünk egymás mellett.

 

Van azonban, hogy túl sok van belőlük

Természetesen itt is előfordulhat, hogy felborul a természetes egyensúly és a rózsabogarak túlsúlyba kerülnek, és károkozóvá válnak, ilyen esetben érdemes a komposzthalmot egy kicsit megszabadítanunk a rengeteg lárvától - a tyúkok szívesen felcsipegetik, vagy összegyűjtenünk a fán, gyümölcsön lakmározó imágókat.

rozsabogar_kartetel

értékelés