A Kárpát-medence legnagyobb bogara: szarvasbogár
Az Édenkert szavazóinak kedvenc bogara a szarvasbogár, Európa legnagyobb bogara lett. A következő cikkben e bogár életét mutatjuk be.

A Kárpát-medence legnagyobb bogara: szarvasbogár
Találkozik az erdőszélen a szarvasbogár és a farkaskutya. A szarvasbogár megkérdi:
- Te meg ki vagy?
- Anyám farkas, apám kutya: én vagyok a farkaskutya. Hát te ki vagy?
- Szarvasbogár!
- Nem mondod!

A szarvasbogár családja

A szarvasbogárfélék (Lucanidae) családjába tartozik. A családra jellemző, hogy a hímek rágója nagyobb a nőstényekénél. Lárváik éveken át fejlődnek. Bábbölcsőben bábozódnak. A családnak 1200 faja van, de hazánkban csak hat faja él. E család képviselői a szarvasbogáron kívül pl. a kis szarvasbogár (Dorcus parallelepipedus), és a tülkös szarvasbogár (Sinodendron cylindricum).

Elterjedés

A szarvasbogár (Lucanus cervus) Európában lomberdőkben fordul elő. Hazánk tölgyes erdeiben, a fák törzsén, lehullott ágakon található meg leginkább. Néha azonban még kertekben, parkokban is találkozhatunk vele.

Külalak

Magyarország legnagyobb bogara (akár 8,5 cm-re is megnőhet). Feji része fekete, szárnyfedői barna színűek. A hím és nőstény egyede nagyban különbözik egymástól, ugyanis a nőstény jóval kisebb. A hímek fejét "szarv" díszíti. Ez a gyakorlatilag megnagyobbodott rágószerv a verekedésben fontos eszköze a hímeknek.

Táplálékszerzés

A fák kérgének megrágása után a tölgyfa nedveit nyalogatja, így jut hozzá a számára szükséges tápanyagokhoz.

A szarvasbogár szaporodása

A Kárpát-medence legnagyobb bogara: szarvasbogár
A szarvasbogár hímek, ha szükséges, meg is küzdenek a hölgyek kegyeiért. A harc során összeakasztják "szarvukat" s megpróbálják ledobni az ellenfelet a faágról. (A táplálkozóhelyért is megküzdenek). A küzdelmet követi a párzás. A nőstény petéit korhadó fák gyökereinek közelébe helyezi, ahol a lárvák 3-5 évig fejlődnek. Eközben a gyökerekből táplálkoznak. A bebábozódás előtt bábbölcsőt fejlesztenek, s abban bábozódik be a lárva. Ősszel kikelnek a bogarak, de csak júniusban jelennek meg először.

A szarvasbogár védelme

Hazánkban a szarvasbogár védett faj (eszmei értéke 2000 forint), veszélyeztetett fajként szerepel a magyarországi Vörös Könyvben.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Császárfám gyökere nyomja fel a talajt. . .

Sajnos van rá esély, hogy a járdában némi kárt tesz idővel. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Érik a Lime

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.