Sör, só és mustármag - 3 egyszerű anyag a kertészek szolgálatában

Utolsó változtatás: 2018-02-01 | Első közzététel: 2018-01-30
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Sör, só és mustármag - 3 egyszerű anyag a kertészek szolgálatában
3 újabb konyhában használatos anyaggal bővölt azon alternatív hatóanyagok listája, melyet a kertünkben is alkalmazhatunk kockázat nélkül és még növényvédelmi hatásuk is bizonyított.

Az Európai Unióban engedélyezett hatóanyagok között immár 18-ra bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma. Ezek az anyagok jelenleg élelmiszerként, vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk és a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot. 3 újabb mindennap használatos konyhai alapanyaggal bővült a korábbi lista (Alternatív növényvédelmi hatóanyagok>>)


SÖR

 

A sör felhasználási feltételei

A készítmény: a sört hígítás nélkül lehet felhasználni.

Rendeltetés: csigaölő hatású készítmény.Felhasználási technológia:Valamennyi fogyasztható és nem fogyasztható növénykultúrában házas és házatlan másnéven meztelencsigák kártételének megakadályozására alkalmazható.

 

5956372667_51b7a18507_b

 

Az első házas vagy meztelencsigák megjelenésekor a sört bele kell önteni egy erre alkalmaskialakítású műanyag edénybe, majd azt ki kell helyezni a védendő növényállományba, atalajba süllyesztve a csigák tömeges csapdázása céljából. A kártétel és a csiga népességméretétől függő sűrűséggel kell a csapdákat a védendő növényállományba kihelyezni. Erősfertőzés esetén négyzetméterenként egy sörcsapda kihelyezése célszerű. A csigák ellenivédekezés egy tenyészidőszakban öt alkalommal végezhető sörrel.

 

KONYHASÓ

 

A konyhasó felhasználási feltételei

A készítmény: konyhasó (NaCl) vizes oldat vagy granulátum formában

Rendeltetés: rovar- és gombaölő hatású készítmény.

Felhasználási technológia:

Szőlőben (Vitis vinifera) a konyhasó vizes oldata a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) és a lisztharmat (Erysiphe necator) kártételének megakadályozására alkalmazható. Tarka szőlőmoly ellen 0,6 kg konyhasót 100 liter vízben kell feloldani (60 g/ 10 l), éshektáronként 200-400 liter permetlémennyiség felhasználásával kell kipermetezni. A kezeléseket a tojásrakást követően, 1-3 alkalommal májusban, júliusban majd szeptemberbena szőlő fürtkezdemények növekedésétől a fogyasztásra érettségig (BBCH 55-91) lehetelvégezni. Lisztharmat ellen 0,6 kg – 2,0 kg konyhasót kell 100 liter vízben feloldani (60 g/ 10 l), éshektáronként 200-400 liter permetlémennyiség felhasználásával kipermetezni. A kezeléseketcélzottan, egy vagy két alkalommal lehet elvégezni a levélfejlődés kezdetétől a fürtzáródásig(BBCH 10-77). Két permetezés esetén az első időpontban 20 g/l, a második időpontban 10 g/lkonyhasót lehet felhasználni.

A permetlét csak a kezelendő lombfelületre szabad kijuttatni. A fölösleges kijuttatáselkerülése érdekében csak a szőlőállomány károsítóknak kitett része kezelése javasolt. Ahektáronként kijuttatott só mennyisége nem haladhatja meg a 6 kg-ot. Egyszerre csak kisebbmennyiségű oldatot ajánlott készíteni a véletlenszerű kiloccsanásból adódó károsodáselkerülése érdekében.

konyhaso

 

Gombatermesztésben (pl.: kétspórás csiperke) a konyhasó granulált változatát foltkezelésformájában lehet kijuttatni a kórokozó gombák okozta betegségek (pókhálós penész Cladobotryum dendroides, száraz mólé Lecanicillium fungicola és nedves mólé Mycogoneperniciosa) ellen. A sót a betegségek fellépésekor egyszeri alkalommal, kis kézi lapát, csésze,vagy kanál segítségével juttassuk a kórokozók által érintett részekre. Fontos, hogy csak afertőzött területet kezeljük szubsztrátum kilógrammonként 0,03 g sóval. A betegségek koraifelismerése alapvető a foltkezelés hatékonyságának biztosításához. A felismeréshez érdemesszakértők segítségét igénybe venni. A só felhasználása mellett törekedni kell a betegségek fellépésének megelőzésére szakszerű termesztéstechnológia alkalmazásával.

A felhasználásról a talaj sótartalmának figyelembevételével kell dönteni. A túl magassótartalom a talajéletre és termesztett növényeinkre káros hatású.

 

MUSTÁRMAG


A mustármag por felhasználási feltételei

A készítmény: mustár (Sinapis /Brassica/ alba, B. juncea, B. nigra) magvainak porábólkészített vizes pép

Rendeltetés: gombaölő hatású csávázó készítmény

 

8106875554_5a806d8a15_z

 

A mustármag porából készített vizes pép őszi vagy tavaszi búza (Triticum aestivum), durumbúza (T. durum) és tönkölybúza (T. spelta) magvainak kórokozók (pl.: kőüszögötokozó Tilletia caries és T. laevis) elleni csávázására alkalmas készítmény. A csávázást vetés előtt kell elvégezni. A csávázáshoz keverjünk össze 1,5 kg porrá zúzott mustármagot 4,5 lvízzel. Az így nyert pép 100 kg vetőmag kezeléséhez elegendő. Törekedni kell a magvak egyenletes bevonására, amely az arra alkalmas keverőeszközzel biztosítható.


Szólj Te is hozzá!