Sör, só és mustármag - 3 egyszerű anyag a kertészek szolgálatában
3 újabb konyhában használatos anyaggal bővölt azon alternatív hatóanyagok listája, melyet a kertünkben is alkalmazhatunk kockázat nélkül és még növényvédelmi hatásuk is bizonyított.

Az Európai Unióban engedélyezett hatóanyagok között immár 18-ra bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma. Ezek az anyagok jelenleg élelmiszerként, vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk és a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot. 3 újabb mindennap használatos konyhai alapanyaggal bővült a korábbi lista (Alternatív növényvédelmi hatóanyagok>>)


SÖR

A sör felhasználási feltételei

A készítmény: a sört hígítás nélkül lehet felhasználni.

Rendeltetés: csigaölő hatású készítmény.Felhasználási technológia:Valamennyi fogyasztható és nem fogyasztható növénykultúrában házas és házatlan másnéven meztelencsigák kártételének megakadályozására alkalmazható.

 

5956372667_51b7a18507_b

 

Az első házas vagy meztelencsigák megjelenésekor a sört bele kell önteni egy erre alkalmaskialakítású műanyag edénybe, majd azt ki kell helyezni a védendő növényállományba, atalajba süllyesztve a csigák tömeges csapdázása céljából. A kártétel és a csiga népességméretétől függő sűrűséggel kell a csapdákat a védendő növényállományba kihelyezni. Erősfertőzés esetén négyzetméterenként egy sörcsapda kihelyezése célszerű. A csigák ellenivédekezés egy tenyészidőszakban öt alkalommal végezhető sörrel.

 

KONYHASÓ

A konyhasó felhasználási feltételei

A készítmény: konyhasó (NaCl) vizes oldat vagy granulátum formában

Rendeltetés: rovar- és gombaölő hatású készítmény.

Felhasználási technológia:

Szőlőben (Vitis vinifera) a konyhasó vizes oldata a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) és a lisztharmat (Erysiphe necator) kártételének megakadályozására alkalmazható. Tarka szőlőmoly ellen 0,6 kg konyhasót 100 liter vízben kell feloldani (60 g/ 10 l), éshektáronként 200-400 liter permetlémennyiség felhasználásával kell kipermetezni. A kezeléseket a tojásrakást követően, 1-3 alkalommal májusban, júliusban majd szeptemberbena szőlő fürtkezdemények növekedésétől a fogyasztásra érettségig (BBCH 55-91) lehetelvégezni. Lisztharmat ellen 0,6 kg – 2,0 kg konyhasót kell 100 liter vízben feloldani (60 g/ 10 l), éshektáronként 200-400 liter permetlémennyiség felhasználásával kipermetezni. A kezeléseketcélzottan, egy vagy két alkalommal lehet elvégezni a levélfejlődés kezdetétől a fürtzáródásig(BBCH 10-77). Két permetezés esetén az első időpontban 20 g/l, a második időpontban 10 g/lkonyhasót lehet felhasználni.

A permetlét csak a kezelendő lombfelületre szabad kijuttatni. A fölösleges kijuttatáselkerülése érdekében csak a szőlőállomány károsítóknak kitett része kezelése javasolt. Ahektáronként kijuttatott só mennyisége nem haladhatja meg a 6 kg-ot. Egyszerre csak kisebbmennyiségű oldatot ajánlott készíteni a véletlenszerű kiloccsanásból adódó károsodáselkerülése érdekében.

konyhaso

 

Gombatermesztésben (pl.: kétspórás csiperke) a konyhasó granulált változatát foltkezelésformájában lehet kijuttatni a kórokozó gombák okozta betegségek (pókhálós penész Cladobotryum dendroides, száraz mólé Lecanicillium fungicola és nedves mólé Mycogoneperniciosa) ellen. A sót a betegségek fellépésekor egyszeri alkalommal, kis kézi lapát, csésze,vagy kanál segítségével juttassuk a kórokozók által érintett részekre. Fontos, hogy csak afertőzött területet kezeljük szubsztrátum kilógrammonként 0,03 g sóval. A betegségek koraifelismerése alapvető a foltkezelés hatékonyságának biztosításához. A felismeréshez érdemesszakértők segítségét igénybe venni. A só felhasználása mellett törekedni kell a betegségek fellépésének megelőzésére szakszerű termesztéstechnológia alkalmazásával.

A felhasználásról a talaj sótartalmának figyelembevételével kell dönteni. A túl magassótartalom a talajéletre és termesztett növényeinkre káros hatású.

 

MUSTÁRMAG

A mustármag por felhasználási feltételei

A készítmény: mustár (Sinapis /Brassica/ alba, B. juncea, B. nigra) magvainak porábólkészített vizes pép

Rendeltetés: gombaölő hatású csávázó készítmény

 

8106875554_5a806d8a15_z

 

A mustármag porából készített vizes pép őszi vagy tavaszi búza (Triticum aestivum), durumbúza (T. durum) és tönkölybúza (T. spelta) magvainak kórokozók (pl.: kőüszögötokozó Tilletia caries és T. laevis) elleni csávázására alkalmas készítmény. A csávázást vetés előtt kell elvégezni. A csávázáshoz keverjünk össze 1,5 kg porrá zúzott mustármagot 4,5 lvízzel. Az így nyert pép 100 kg vetőmag kezeléséhez elegendő. Törekedni kell a magvak egyenletes bevonására, amely az arra alkalmas keverőeszközzel biztosítható.

Szódabikarbóna a kertben, mint növényvédőszer>>

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Át lehet-e ültetni a levendulát ősszel nagy földlabdával?

Október közepéig a levendula nyugodtan ültethető/átültethető.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

HIbiszkusz

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.