AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
Az Újpesti Ökopiac egy egészségügyi ápolási intézet - kórház - udvarán működik. A létesítők orvosok, maguk is ökogazdálkodók, azzal a céllal hozták létre az ökopiacot, hogy Budapesten a pesti oldalon is elfogadható áron hozzájuthassanak az egészséges, vegyszermentes élelmiszert fogyasztani akarók a bioélelmiszerekhez.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
2002 tavaszán az Inzula Kft. - biogazdálkodó orvosokból álló - tulajdonosai felvetették egy új, a pesti oldalon lévő ökopiac létesítését. A piac helyéül felajánlották a Kft. telephelyének udvarát és vállalták a piac kialakítását, felépítését, működtetésének anyagi és jogi feltételeinek biztosítását.

A piac működtetésére, szervezésére felkérték a Sárközy Péter Alapítványt a Biokultúráért alapítvány elnökét. Az alapítvány vezetője 1999-2001 között az egyesület elnökeként nagy tapasztalatra tett szert a Marczibányi téri ökopiac szervezésében, működtetésében, az ökopiaci rendszabály kidolgozásában. Az új piac szervezésében még aktívan részt vett Parádi Andor, az egyesület vezetőségi tagja, a Bio Klub vezetője, aki maga is rendszeres árusító a Marczibányi téri piacon.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
Az Újpesti Ökopiac egy egészségügyi ápolási intézet - kórház - udvarán működik. A létesítők orvosok, maguk is ökogazdálkodók, azzal a céllal hozták létre az ökopiacot, hogy Budapesten a pesti oldalon is elfogadható áron hozzájuthassanak az egészséges, vegyszermentes élelmiszert fogyasztani akarók a bioélelmiszerekhez. Példaértékű a kezdeményezés, hogy az ökopiac egy egészségügyi intézmény udvarán működik. Az egészségügyi intézményben kezeltek, ápoltak élelmének nagy része már eddig is biominőségű termékekből állt.

A piac létesítője és a szervezési, működtetési feladatokat ellátó Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért célkitűzése, hogy minél szélesebb körben hozzájuthassanak a bioélelmiszer fogyasztás iránt elkötelezettek, különösen a rákos betegek, allergiában szenvedők, Gerson-kúrások az ellenőrzött, garantált vegyszermentes élelmiszerekhez. Szeretnénk elérni, hogy legalább a kórházak onkológiai - különösen a gyermek onkológiai - osztályok hozzájuthassanak a gyógyulásukat elősegítő bioélelmiszerekhez. A piac működtetése és a mögötte álló Andrássy út 52. sz. alatti BIO-CENTRUM lehetőséget ad ennek megszervezéséhez.

A biotermékek fogyasztása egészségvédő, bizonyos betegségekkel szemben prevenciós hatású.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
A hazai ökogazdálkodás jelenleg már több, mint 120 000 hektáron folyik. A növekedés üteme évente 40-60%-os. A Nemzeti Agrár-környezetgazdálkodási Program keretében működő ökogazdálkodási célprogram kitűzése, hogy 2006-ra hazánkban mintegy 300 000 ha-on ellenőrzött, az uniós feltételeknek megfelelő ökogazdálkodás legyen.

Jelenleg több, mint 300 féle bioterméket termelnek. A feldolgozott élelmiszerek száma szintén több száz féle. Hogy csak néhányat említsünk: Piszke Pékség pékárui, Pick Hortobágyi bioszalámija (a franciaországi élelmiszerkiállításon nagydíjat kapott), Tarpai lekvárcsalád, bio ivólevek, savanyúságok, gyógynövény készítmények stb.

Sajnos a hazai bioélelmiszer fogyasztás igen alacsony szintű. A magyar biotermékek 80-90%-a exportra kerül. A piaccal elő kívánjuk segíteni a magyar biotermékek itthoni fogyasztásának növelését, megismertetését. (A piacon az egészséges táplálkozással, az ökogazdálkodással, a környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványok is megvásárolhatók.)

Tervezünk olyan programokat, amikor egy-egy napon egy-egy adott bioterméket mutatnánk be. (Pl.: méz, gyógynövény, pékáruk, gombák, biobefőzés, szaktanácsadás stb.)

A piac működését összekapcsoljuk az alapítvány szervezésében a télen induló "Bioéletmód" tanfolyammal.

Szeretnénk, ha az Újpesti Ökopiac minél szélesebb körben ismertté válna, az egészséges bioélelmiszerek vásárlói, fogyasztói részére újabb beszerzési lehetőséget jelentene. Fontosnak tartjuk, hogy a piaci árak reális szinten maradjanak, hogy ne csak a tehetősebb vásárlók, de mindenki számára elfogadható legyen. A vásárlói felmérés 30-40%-os felárat tart reálisnak a konvencionális piaci árakkal szemben. Amennyivel drágább, annyival kevesebbet kell gyógyszerre költeni - vallják a vevők.

Amennyiben ezt a piacot sikeresen beindítjuk és működtetjük, akkor Budapesten és vidéken is szeretnénk több ökopiacot szervezni, országos hálózat alapjait kiépíteni.

Az Újpesti Ökopiac Budapesten a IV. ker. Baross u. 105-107. sz. alatt, az Inzula Kft. udvarán minden szombaton 7-12 óráig működik. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók.

Megközelíthető: a 3-as (kék) metró Újpest városközponttól a 147-es és 30-as busszal, illetve a Baross térről induló 20-as, 30-as buszokkal. Ezeken kívül még a 47-es és 96-os buszok állnak meg a piacnál.

Bővebb információ:
Dr. Solti Gábor (2081 Piliscsaba, Wesselényi M. u. 10.)
Tel.: (26) 373-743
Iroda: 1062 Budapest, Andrássy út 52. fsz.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Kertem nagy része cserebogár pajorral fertőzött és gyomos. Mi a teendőm gyümölcsfa telepítés előtt?

Cserebogár ellen VAN vegyszeres védekezésre lehetőség az ültetés pillanatában. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gyüjtögetés

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.