AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
Az Újpesti Ökopiac egy egészségügyi ápolási intézet - kórház - udvarán működik. A létesítők orvosok, maguk is ökogazdálkodók, azzal a céllal hozták létre az ökopiacot, hogy Budapesten a pesti oldalon is elfogadható áron hozzájuthassanak az egészséges, vegyszermentes élelmiszert fogyasztani akarók a bioélelmiszerekhez.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
2002 tavaszán az Inzula Kft. - biogazdálkodó orvosokból álló - tulajdonosai felvetették egy új, a pesti oldalon lévő ökopiac létesítését. A piac helyéül felajánlották a Kft. telephelyének udvarát és vállalták a piac kialakítását, felépítését, működtetésének anyagi és jogi feltételeinek biztosítását.

A piac működtetésére, szervezésére felkérték a Sárközy Péter Alapítványt a Biokultúráért alapítvány elnökét. Az alapítvány vezetője 1999-2001 között az egyesület elnökeként nagy tapasztalatra tett szert a Marczibányi téri ökopiac szervezésében, működtetésében, az ökopiaci rendszabály kidolgozásában. Az új piac szervezésében még aktívan részt vett Parádi Andor, az egyesület vezetőségi tagja, a Bio Klub vezetője, aki maga is rendszeres árusító a Marczibányi téri piacon.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
Az Újpesti Ökopiac egy egészségügyi ápolási intézet - kórház - udvarán működik. A létesítők orvosok, maguk is ökogazdálkodók, azzal a céllal hozták létre az ökopiacot, hogy Budapesten a pesti oldalon is elfogadható áron hozzájuthassanak az egészséges, vegyszermentes élelmiszert fogyasztani akarók a bioélelmiszerekhez. Példaértékű a kezdeményezés, hogy az ökopiac egy egészségügyi intézmény udvarán működik. Az egészségügyi intézményben kezeltek, ápoltak élelmének nagy része már eddig is biominőségű termékekből állt.

A piac létesítője és a szervezési, működtetési feladatokat ellátó Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért célkitűzése, hogy minél szélesebb körben hozzájuthassanak a bioélelmiszer fogyasztás iránt elkötelezettek, különösen a rákos betegek, allergiában szenvedők, Gerson-kúrások az ellenőrzött, garantált vegyszermentes élelmiszerekhez. Szeretnénk elérni, hogy legalább a kórházak onkológiai - különösen a gyermek onkológiai - osztályok hozzájuthassanak a gyógyulásukat elősegítő bioélelmiszerekhez. A piac működtetése és a mögötte álló Andrássy út 52. sz. alatti BIO-CENTRUM lehetőséget ad ennek megszervezéséhez.

A biotermékek fogyasztása egészségvédő, bizonyos betegségekkel szemben prevenciós hatású.

AZ ÚJPESTI BIOPIAC TÖRTÉNETE
A hazai ökogazdálkodás jelenleg már több, mint 120 000 hektáron folyik. A növekedés üteme évente 40-60%-os. A Nemzeti Agrár-környezetgazdálkodási Program keretében működő ökogazdálkodási célprogram kitűzése, hogy 2006-ra hazánkban mintegy 300 000 ha-on ellenőrzött, az uniós feltételeknek megfelelő ökogazdálkodás legyen.

Jelenleg több, mint 300 féle bioterméket termelnek. A feldolgozott élelmiszerek száma szintén több száz féle. Hogy csak néhányat említsünk: Piszke Pékség pékárui, Pick Hortobágyi bioszalámija (a franciaországi élelmiszerkiállításon nagydíjat kapott), Tarpai lekvárcsalád, bio ivólevek, savanyúságok, gyógynövény készítmények stb.

Sajnos a hazai bioélelmiszer fogyasztás igen alacsony szintű. A magyar biotermékek 80-90%-a exportra kerül. A piaccal elő kívánjuk segíteni a magyar biotermékek itthoni fogyasztásának növelését, megismertetését. (A piacon az egészséges táplálkozással, az ökogazdálkodással, a környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványok is megvásárolhatók.)

Tervezünk olyan programokat, amikor egy-egy napon egy-egy adott bioterméket mutatnánk be. (Pl.: méz, gyógynövény, pékáruk, gombák, biobefőzés, szaktanácsadás stb.)

A piac működését összekapcsoljuk az alapítvány szervezésében a télen induló "Bioéletmód" tanfolyammal.

Szeretnénk, ha az Újpesti Ökopiac minél szélesebb körben ismertté válna, az egészséges bioélelmiszerek vásárlói, fogyasztói részére újabb beszerzési lehetőséget jelentene. Fontosnak tartjuk, hogy a piaci árak reális szinten maradjanak, hogy ne csak a tehetősebb vásárlók, de mindenki számára elfogadható legyen. A vásárlói felmérés 30-40%-os felárat tart reálisnak a konvencionális piaci árakkal szemben. Amennyivel drágább, annyival kevesebbet kell gyógyszerre költeni - vallják a vevők.

Amennyiben ezt a piacot sikeresen beindítjuk és működtetjük, akkor Budapesten és vidéken is szeretnénk több ökopiacot szervezni, országos hálózat alapjait kiépíteni.

Az Újpesti Ökopiac Budapesten a IV. ker. Baross u. 105-107. sz. alatt, az Inzula Kft. udvarán minden szombaton 7-12 óráig működik. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók.

Megközelíthető: a 3-as (kék) metró Újpest városközponttól a 147-es és 30-as busszal, illetve a Baross térről induló 20-as, 30-as buszokkal. Ezeken kívül még a 47-es és 96-os buszok állnak meg a piacnál.

Bővebb információ:
Dr. Solti Gábor (2081 Piliscsaba, Wesselényi M. u. 10.)
Tel.: (26) 373-743
Iroda: 1062 Budapest, Andrássy út 52. fsz.

értékelés