HAZAI BIOPIACOK TÖRTÉNETE
Először csak havonta egyszer, a hónap utolsó szombatján volt biopiac. Ez az árusítás mellett környezetvédelmi és kulturális programokkal is párosult, találkozó helye lett az ökoszemléletű embereknek. Később a bioélelmiszerek iránti igény növekedésével minden héten volt biopiac. A termelők később már 200 km-ről is jöttek termékeikkel.

HAZAI BIOPIACOK TÖRTÉNETE
A kizárólag ellenőrzött, garantált biominőségű termékek, élelmiszerek árusításának a gondolata a Biokultúra Egyesület vezetőségében merült fel 1991-ben. Akkor még a budai Török utcában lévő egyesület a Szabó Ervin Könyvtár előtti téren rendezte meg először 1991 májusában a biovásárt. A második piac júliusban volt, ezt követően havonta szerveztek piacot.

Először csak havonta egyszer, a hónap utolsó szombatján volt biopiac. Ez az árusítás mellett környezetvédelmi és kulturális programokkal is párosult, találkozóhelye lett az ökoszemléletű embereknek. Később a bioélelmiszerek iránti igény növekedésével minden héten volt biopiac. A termelők később már 200 km-ről is jöttek termékeikkel. A kis tér egyre szűkebb lett a piac számára, másrészt a tér két oldalán lévő út zsúfoltsága nem felelt meg az egészséges bioélelmiszerekkel szembeni elvárásoknak. Bár a piac termékei bio minőségűek voltak, a környezet nem.

1991-ben a Biokultúra Egyesület új vezetése a teendők között elsők közé sorolta egy új, kultúrált, egészséges környezetben lévő helyre áttelepíteni a piacot. A döntés helyesnek bizonyult, a Marczibányi téri Művelődési Központ udvara megfelelő volt. A Török utcai piaccal ellentétben zöldövezetben, bekerítve, területe elég nagy a megnövekedett forgalomnak. A piaci rend kidolgozásával, állandó piacfelügyelő alkalmazásával az ökopiac minőségileg, mennyiségileg magasabb szintre került. Bevezették a piaci árak hetente történő regisztrálását. A piac áttelepítése szükséges és az események által igazoltan helyes döntés volt.

A Marczibányi téri piac - beszerezve a szükséges hatósági igazolványokat, engedélyeket - 1999 októberében indult. A Török utcai hagyományokhoz híven az árusítás mellett kulturális programok is szerepeltek. A nyitást a perbáli citerazenekar műsora tette hangulatossá.

Az ökopiac rendezett, szigorú működési rendjének fenntartásáról Rasztik Viktória okl. kertészmérnök gondoskodik, aki 1999 tavaszától a Török utcai, majd a Marczibányi téri ökopiac piacfelügyelője.

Az egyesület aktív reklámmal, szórólapokkal, médiakampányokkal tette ismertté a ökopiacot. 1999 októbere és 2002 októbere között csak a Biokultúra újságban számos cikk, ismertetés, felhívás jelent meg, több, mint az előtte lévő 8 évben összesen.

A fentieknek is, de a garantált minőségű bioélelmiszerek iránti igénynek is köszönhető, hogy a piac forgalma mind termelői oldalról, mind a vásárlók részéről igen erősen megnövekedett. 2001-ben az igények alapján a piac már egész évben működött és működik. A szombati nap mellett szerdánként az egyik ökogazda működteti az ökopiacot.

A piac éves forgalma a becslések alapján meghaladja az évi 80-100.000 millió forintot. Piaci napokon a termelők forgalma 1-5 M Ft-ra tehető, a forgalomtól függően.

A piacon jelenleg kb. 40-45 árusító kínálja a biotermékeket, kézműves termékeket, kozmetikumokat, illetve kiadványokat.

Bioélelmiszer esetében a piacon csak a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrző szervezettel szerződésben álló, az ellenőrző szervezet által igazolt, tanúsított bioélelmiszer árusítható. Az árusok zöld színű tanúsító lapon az átállt, a sárga színű tanúsítvánnyal az átállás alatti állapotukkal jelzik a vásárlók felé, azaz, hogy termékük már átállt, illetve átállás alatt lévő területről származik.

értékelés