Kora tavaszi pompás szobadíszünk, a klívia

3
Kora tavaszi pompás szobadíszünk, a klívia
Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán. 

A klívia (Clivia Miniata) gondozása


clivia-miniata

A klívia (Clivia Miniata), vagy másik nevén szobaliliom régóta elterjed tavaszi virágdíszünk. Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán.

Az egész növény mérgező. Nevelése odafigyelést igényel. A tágas szobák növénye, de nyáron ajánlatos kitenni a szabadba, árnyékos helyre.

 

A klívia virágzásához téli pihenő kell!

Téli pihenőjén, novembertől januárig fűtetlen helyiségben tartsuk 10 °C körül, tápanyag nélkül, éppen csak annyi vízzel, hogy ki ne száradjon. Ha nem így teszünk, akkor évekig nem virágzik.

Kétévente, a virágzás után ültessük át egyszerű virágföldbe. Ha szaporítani szeretnénk, akkor az oldalsarjak leválsztásával ezt könnyen megtehetjük. Azok a sarjak alkalmasak a szaporításra, melyek kb. 20 cm hosszú, 4-5 levelű hajtásokkal és saját gyökérrel rendelkeznek.

 

A klívia gondozása


  • Fényigény: Világos helyre rakjuk, közvetlen napfény nélkül. Legjobb választás egy keleti vagy nyugati fekvésű ablak.

 

 

 

  • Hőigény: Hűvös vagy átlagos meleg helyen tartsuk, télen 8-10 °C-on.
  • Vízigény: Tavasztól őszig mérsékelten öntözzük, késő ősztől kora tavaszig pedig, amíg a tőkocsány 10-15 cm hosszú nem lesz, csak ritkán.

 

klivia
A klívia (Clivia Miniata)

 

Páratartalom: Elviseli a száraz levegőt, de időnként törölgessük le a leveleket nedves szivaccsal. Ha nem találjuk el pontosan igényeit, akkor elmaradhat a virágzás.

 

A klívia betegségei

Kerüljük a magas páratartalmú, alacsony hőmérsékletű helyiségeket, és a rendszertelen öntözést, mert ezek mindegyike levélhulláshoz vezethet.

 

A klívia kártevői:

Gyakori kártevője a gyapjastetű, amely ellen lemosással védekezhetünk.

értékelés