Kora tavaszi pompás szobadíszünk, a klívia
Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán. 

A klívia (Clivia Miniata) gondozása


clivia-miniata

A klívia (Clivia Miniata), vagy másik nevén szobaliliom régóta elterjed tavaszi virágdíszünk. Tíz-húsz piros vagy narancssárga virágot hoz tavaszszal a hosszú, szalag alakú levelek rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán.

Az egész növény mérgező. Nevelése odafigyelést igényel. A tágas szobák növénye, de nyáron ajánlatos kitenni a szabadba, árnyékos helyre.

 

A klívia virágzásához téli pihenő kell!

Téli pihenőjén, novembertől januárig fűtetlen helyiségben tartsuk 10 °C körül, tápanyag nélkül, éppen csak annyi vízzel, hogy ki ne száradjon. Ha nem így teszünk, akkor évekig nem virágzik.

Kétévente, a virágzás után ültessük át egyszerű virágföldbe. Ha szaporítani szeretnénk, akkor az oldalsarjak leválsztásával ezt könnyen megtehetjük. Azok a sarjak alkalmasak a szaporításra, melyek kb. 20 cm hosszú, 4-5 levelű hajtásokkal és saját gyökérrel rendelkeznek.

 

A klívia gondozása


  • Fényigény: Világos helyre rakjuk, közvetlen napfény nélkül. Legjobb választás egy keleti vagy nyugati fekvésű ablak.

 

 

 

  • Hőigény: Hűvös vagy átlagos meleg helyen tartsuk, télen 8-10 °C-on.
  • Vízigény: Tavasztól őszig mérsékelten öntözzük, késő ősztől kora tavaszig pedig, amíg a tőkocsány 10-15 cm hosszú nem lesz, csak ritkán.

 

klivia
A klívia (Clivia Miniata)

 

Páratartalom: Elviseli a száraz levegőt, de időnként törölgessük le a leveleket nedves szivaccsal. Ha nem találjuk el pontosan igényeit, akkor elmaradhat a virágzás.

 

A klívia betegségei

Kerüljük a magas páratartalmú, alacsony hőmérsékletű helyiségeket, és a rendszertelen öntözést, mert ezek mindegyike levélhulláshoz vezethet.

 

A klívia kártevői:

Gyakori kártevője a gyapjastetű, amely ellen lemosással védekezhetünk.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Karácsonykor kaptam a medinillát, az elején csak elkezdtek lepotyogni a virágai. Azt hittem azért, mert vége a virágzási időszaknak, de az utóbbi időben szürkés foltok jelentek meg a leveleken. . .

A Medinilla kényes növény, nem könnyű tartani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.