Bajban a banán?
Napokig lehetne mesélni a "múlt századi" banánszállítmányokról, az órákig tartó, fejenként 1kg-os porciók megvásárlásáról, amik olyan zöldek voltak, hogy a szekrény tetején még napokig érlelni kellett őket, amíg ehetővé váltak. Az emlék megmarad. De mi lesz a szállítmányokkal?

A banán a közhiedelemmel ellentétben nem fa, hanem a legnagyobb lágyszárú növény, ami akár a 15métert is elérheti.

Magyarországra közép és dél-amerikai ültetvényekről érkezik. Itt zölden szüretelik és hűtés nélkül szállítják Európába. A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. A múlt század elején a legközkedveltebb a ma már ismeretlen grózmishhel fajtát egy súlyos gombás betegséd irtotta ki. A termesztőknek hosszú évekre volt szükségük egy új fajta nemesítéséhez. A cavendish 15-20 éven belül a világon a legelterjedtebb lett ma is ezt esszük. A sárga gyümölcs Afrikában és Ázsiában félmilliárd ember számára nélkülözhetetlen alap élelmiszer. Olyan nekik, mint nálunk a krumpli vagy az alma. A banán ugyanis fehérjében kétszer olyan gazdag, mint más rokonai. Szénhidrát tartalma háromszor-négyszer is meghaladja az átlag gyümölcsökét. Zsírtartalma pedig szinte minimális 0.1 százalék. Magyarországon a banán inkább csak desszertnek számít, de nem csak az édes íze az egyedüli jó tulajdonsága.

Bajban a banán?
Hazánkban csak gyümölcsként ismerjük

A banán örömet okoz

Kicsit tudjuk hasonlítani a csokoládéhoz is. Jókedvet teremt, a boldogsághormon szintjét növeli, illetve szénhidrát tartalma miatt is, mivel könnyen felszívódó szénhidrát, tehát könnyen mozgósítható energiát ad. Jobb kedvünk lesz, energikusabban fogunk mozogni.

 

Bajban a banán?
Olyan mint a csokoládé

A banánt zölden szüretelik

A banánt mindenféleképpen hamarabb leszüretelik. Tehát nem kapja meg azokat az ásványianyagokat, napfényt, vizet, ami alapján kialakulhatna a tápanyag tartalma, ásványianyag tartalma, szénhidrát tartalma, fehérje tartalma valószínűleg picit kevesebb lesz, mint a napon érlelt, érett állapotban leszedett banáné. Az érlelésen kívül azonban nincs más lehetőség, hiszen ha éretten szednék le a banánt nem bírná ki a hajóutat, elrohadna.

Bajban a banán?
Érési fázisok

A banán veszélyeztetett gyümölcs

A történelem, úgy tűnik, megint megismételheti magát. A grozmichhel után ugyanis, a nálunk kedvelt genetikailag elaggott kevendis fajtát is gombás betegség fenyegeti. A cavendish ugyanis magtalan banán, így képtelen genetikailag fejlődni, a környezetéhez alkalmazkodni. Vannak olyan típusai a cavendishnek is, amely érzékeny gombabetegségre. Ilyen a legutóbbi időben felbukkant sigatoka nevű kór, amely a banán leveleit támadja meg és ezáltal a termelés mennyiségét 50 százalékkal csökkenti. Ezért pár éven belül fel kell hagyni a különböző monokultúrákkal.

Kutatók próbálják menteni

12 ország kutatói alkották meg a gyümölcs teljes genetikai térképét. Ezzel a betegeskedés miatt háttérbe szorult fajtáknak is képesek a kutatók úgy befolyásolni, hogy az ültetvényeken újra megjelenjenek, a meglévők pedig ellenállóbbak legyenek. Reméljük az egyedülállóan édeskés Cavendish eredményesen veszi fel a harcot a fertőzésekkel.

Forrás: FP24

Megosztás

Édenkertész válaszol

Kertem nagy része cserebogár pajorral fertőzött és gyomos. Mi a teendőm gyümölcsfa telepítés előtt?

Cserebogár ellen VAN vegyszeres védekezésre lehetőség az ültetés pillanatában. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.