-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
Műszaki ügyintéző
-
Irodavezető
-
Gépjárművezető ('B+E' / 'C+E') munkatárs
-
Könyvelő
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Front Office Coordinator
2024. 10. 10
-
Automation and Client Reporting Intern
2024. 10. 11
-
Részmunkaidős targoncavezető
2024. 10. 11
-
Targoncavezető
2024. 10. 11
-
Business Development gyakornok
2024. 10. 11
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Fekete, kerek, lyukas, szögletes, töltött csokoládé...
Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat. A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokoládét. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, és végül a csomagolás.
Kakaóbab |
Néhány érdekesség a csokoládé történetéből
Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
Gyógyításra is használták |
1569-ben V. Pius pápa a csokoládé italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének. A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő. Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.
A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.
Na de mitől finom a jó csoki?
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket. A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún.„boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr...
Szinte már érzéki... |
Forrás: FP24