Mi a jó a csokiban?
Ez a mára már hétköznapivá vált finomság több volt egykoron: hatalmi eszköz! A csokoládé a modern korban sem veszítette el a jelentőségét: magas társadalmi rangot jelentett a fogyasztása, a polgári kultúra szerves részét alkotta. A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Fekete, kerek, lyukas, szögletes, töltött csokoládé...

Alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják, pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat. A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül. Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokoládét. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, és végül a csomagolás.

 

Mi a jó a csokiban?
Kakaóbab

 

Néhány érdekesség a csokoládé történetéből

Az 1500-as években a spanyolok titkosan kezelték a fűszeres ital receptjét, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. XIII. Lajos francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

 

Mi a jó a csokiban?
Gyógyításra is használták

 

1569-ben V. Pius pápa a csokoládé italt olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének. A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, Angliában nyílt meg az első csokoládét is kínáló vendéglő. Az első angol csokoládégyár 1728-ban, Bristolban épült. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni Fry csokoládégyár.

A csokoládészeletet először 1876-ben a svájci Nestlé fivérek készítettek. Néhány évvel később Rodolphe Lindt a minőség javítása érdekében módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Ma a világ legfinomabb, minőségi csokoládéját Belgiumban gyártják.

 

Na de mitől finom a jó csoki?

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket. A kutatások szerint a csokoládé fogyasztása az ún.„boldogsághormont" szabadítja fel az emberi szervezetben. Közhely, hogy ha szeretethiányunk van, gyakran a csokihoz fordulunk bánatunkban és hajlamosak vagyunk az édességek ész nélküli habzsolására, akárcsak Gombóc Artúr...

 

Mi a jó a csokiban?
Szinte már érzéki...

 

Forrás: FP24

Megosztás

Édenkertész válaszol

Szobafikuszom kisebb leveleket hajt. . .

Átültetés vagy tápoldatozás segíthet. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

szorgoskodó

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.