-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Kőműves
-
Fogtechnikus
-
karbantartó
-
óvodapedagógus
-
Autófényező
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Lakáshitel Értékesítési Tanácsadó | 1055 Budapest, Nyugati Tér 9.
2025. 01. 22
-
Sofőr (Élelmiszer házhozszállítás- Budapest 3;13. kerület)
2025. 01. 23
-
Adminisztrációs gyakornok
2025. 01. 23
-
Sorvezető - Veszprém
2025. 01. 23
-
Villanyszerelő
2025. 01. 23
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Megnyugtató eredmények narancs fronton](https://www.edenkert.hu/zold-biznisz/5513/kiskep/ujabb-nebih-termekteszt-megnyugtato-eredmenyek-narancs-fronton.jpg)
Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a NÉBIH. A szakemberek a laborvizsgálatokon "ízekre szedték" a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.
Ami a laborban kiderült:
- A tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak.
- A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot.
- Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
- A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.
- Kísérleti jelleggel megvizsgáltuk a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.
- Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor:sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek.
- A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.
A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukor:sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre. Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.
A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján.