Környezetbarát megoldások a konyhában

3
Környezetbarát megoldások a konyhában
Mivel a konyha a ház központi része, egyre elterjedtebbek a környezetbarát megoldások a konyhában is. Ide tartozik többek között az energiatakarékos ételkészítés és takarítás, a természetes étkezés és a mérgező kémiai szerek kerülése az egészséges konyha érdekében.

Milyen alternatívák léteznek?

 

Van egy pár természetbarát anyag, ami lendíthet a konyhánk külsején, például az újrahasznosított üveg, a bambusz, stb. Ezek a természetbarát anyagok nemcsak hatásosak, de a konyha légkörét is kellemesebbé teszik.

Manapság nem könnyű természetbarát ötleteket és megoldásokat találni elfogadható áron, ha a konyháról van szó. A gyártók felismerték, hogy mennyire fontos a fogyasztók számára a természet védelme, ezért újabb és újabb termékeket bocsájtanak piacra, hogy kielégítsék ezt az igényt. Szóval érdeklődjünk gazdaságos és természetes megoldások után, mielőtt berendeznénk vagy átrendeznénk a konyhánkat.

 

 

Energiatakarékos megoldások

Az Energy Star készülékek sokkal kevesebb energiát használnak, mint az azokhoz hasonló termékek. Az a legjobb ezekben a készülékekben, hogy ugyanolyan jól működnek, mint a többi piacon levő készülék, csak éppen kevesebbet fogyasztanak. Az igaz, hogy drágák, de hosszú távon mindenképp megtérül az áruk, mert kevesebbet kell fizetni a fogyasztásért. Amikor hűtőszekrényt, mosogatógépet vagy gőzelszívót veszünk, ne feledjük, hogy két címke lesz a terméken: az ár és az energiafogyasztás. Ezek a fejlett készülékek 10-50 százalékkal kevesebb energiát és vizet használnak a standard modellekkel szemben.

 

Használjunk természetes tisztítószereket

Ne használjunk kémiai alapú tisztítószereket, mert azok ránk és a pénztárcánkra nézve egyaránt megterhelőek lehetnek. Szerencsére, ma már sok természetbarát vállalat gyárt nem-mérgező, biológiailag lebomló, növényi alapú tisztítószereket. Vannak nagyszerű több célra is alkalmazható tisztítószerek, amelyeket a mosdókagyló, a munkalap és más felületek tisztítására használhatunk, ezeket az olcsó tisztítószereket a legtöbb üzletben meg lehet venni.

Természetes megoldásként például használhatunk szódabikarbónát az edények súrolásához. A vízben feloldott desztillált ecet (ugyanolyan mennyiséget kell összekeverni mind a kettőből) csillogóvá varázsolja az ablakokat, a vízcsapokat, de még a fém edényeket is. Ezek a nem mérgező, környezetbarát helyettesítők, sokak számára nyújtanak megoldást sokkal kevesebbért.

 

 

Figyeljünk a vízfogyasztásra

Sok helyen jelent problémát a vízhiány, vegyünk hát részt mi is ennek az értékes erőforrásnak a megőrzésében. Azáltal, hogy egy olcsó, alacsony fogyasztású vízszűrőt szerelünk a vízcsapra, csökkentjük a vízhasználatot, és a havi vízszámla is kevesebb lesz. Ne mossuk le előre az edényeket, ha úgyis mosogatógépet használunk, mert ezzel csak prédáljuk a vizet

 

Főzés közben

Amikor újramelegítjük a pizzát, vagy keveset főzünk, akkor használjuk a mikrohullámú sütőt a gáztűzhely sütője helyett. Igazából az Energy Star becslései szerint akár 80 százalékkal is csökkenthetjük a főzési energiát, ha a mikrohullámú sütőt használjuk a sütő helyett. Ahhoz, hogy akár 70 százalékkal csökkentsük a fogyasztott energiát és a főzési időt, használjunk kuktafazekat. Az is sokat segít, ha megfelelő méretű edényt használunk, amikor elektromos tűzhelyen főzünk. Például egy 15 cm átmérőjű edényt használunk a 20 cm-es karikán a tűzhely hőjének több mint 40 százaléka kárba vész.

Sok ételt úgy készítenek el, hogy fagyaszthatók és felmelegíthetők anélkül, hogy elveszítenék az ízüket, így kerüljük az előkészített, fagyasztott ételek vásárlását, és inkább készítsük el mi magunk. Ha van egy kis helyünk a kert körül, akkor termesszünk gyümölcsöket és zöldségeket, a talaj gazdagítására pedig a konyhából kidobott komposztot használjuk. Ahelyett, hogy palackozott vizet innánk, vegyünk egy vízszűrőt. Ahhoz, hogy ízletesebbé tegyük a szűrt vizet vehetünk szódagépet is, és saját készítésű sziruppal ihatjuk.

 

 

További környezetkímélő ötletek

A házban a konyha termeli a legtöbb hulladékot, ennek az egyik fő oka az, hogy a megvásárolt termékek csomagolását mindig eldobjuk. Mit tehetünk ez ellen:

  • Ne vásároljunk új zacskókat, hanem vigyünk otthonról egyet, és vásároljunk friss és csomagolatlan termékeket
  • Ha mindig kidobunk egy bizonyos mennyiségű ételt, akkor ne vegyünk nagy adagokat
  • Használjuk fel újra a befőttes üvegeket, a palackokat és a bevásárlószatyrokat
  • Komposztáljuk a főtlen szerves hulladékot (beleértve a kartondarabokat és a papírokat is)
  • Ezek után, ha még mindig maradt  hulladékunk, akkor először gondoljunk az újrahasznosításra és csak aztán dobjuk ki a szemétbe.
értékelés