No SSO cookie

Készítsünk uborkasampont!

Utolsó változtatás: 2010-09-21 | Első közzététel: 2009-08-01
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Készítsünk uborkasampont!
Az uborka nem véletlenül fontos alapanyag a kozmetikai ipar számára. Néhány kozmetikum elkészítésével akár magunk is megpróbálkozhatunk. Íme, a praktikák! A friss uborkalé bőrszépítő hatásáról mindenki meggyőződhet, ha rendszeresen alkalmazza arcpakolásokban. Fiatalnak, középkorúnak, idősnek egyaránt ajánlható, mert üdébbé, simábbá teszi a bőrt, késlelteti a ráncosodást. Pótolja a bőr víztartalmát, hűsít, ezért napozás után is kellemes. A mindennapi szépségápolásban általában azt javasolják, hogy a reggeli és esti mosakodás után egy-egy kanál uborkalével nedvesítsük be az arcot és nyakat, s ezek után alkalmazzuk a szokásos arckrémet.

Uborkamasszázs

A széttört nyers uborkát az arc, a nyak és a dekoltázs masszírozására is ajánlják, de számos recept ismert pakolások készítésére is tejszínnel, tejföllel, esetenként más zöldségfélékkel együtt. Az uborkalé jól felhasználható kézkrémekbe is, mert puhává teszi a kiszáradt, igénybevett, repedezett kézbőrt.

Uborkasampon

Az uborkát felhasználják a hajas fejbőr kezelésére is. Pakolások formájában hajnövekedést elősegítő, hajhagymát tápláló pakolást készítenek az uborkaléből, rendszerint tojássárgája, ricinusolaj, esetenként méz hozzáadásával. A 30-60 perces kezelés után javasolt egy gyógynövény-samponos lemosás. Az uborka jótékony hatását természetesen a kozmetikai ipar is felhasználja; adalékanyagként számos készítményben fordul elől.

 

Szépségrükkök a konyhából- az uborka
Arc és testpakolásra is kitűnő

 

A nemesítők gondoskodtak róla, hogy a modern uborkafajták ne legyenek keserűek. Kerüljük a sárga vagy keserű uborkát!

Érdemes tudni, hogy a tökfélék családjába tartozó néhány más fajhoz hasonlóan egyes uborkafajták jelentősebb mennyiségben halmozhatnak fel erősen keserű ízű, úgynevezett cucurbitacinokat, melyek erős hashajtók, toxikusak. Szerencsére intenzív keserű ízűek, így ki tudjuk válogatni tányérunkból a méreganyagot tartalmazó falatokat. Ezért a sárgult, keserű uborka fogyasztása nemcsak keserű íze, hanem veszélyessége miatt is kerülendő.


Szólj Te is hozzá!