Télálló pálma és banán ültetése, teleltetése: ezeket jó, ha tudod

Hazánkban sok olyan növény teleltethető át szabadföldön, melyeket elsősorban cserepes, üvegházi növényekként ismerünk. A következőkben a télálló pálmák és a banán teleltetésével ismerkedhetünk meg.

Ezek a pálmák bírják a telet

Igen, talán a télálló pálma a legmeghökkentőbb! Pedig Magyarországon már a hetvenes években ültették az első példányokat. A legnagyobb ilyen egy kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), ami a budapesti Kertészeti Egyetem budai (Gellért-hegyi) arborétumában, a K-épület főbejárata melletti beszögellésben látható, több kisebb társával együtt. Láthatunk még szép példányokat egyebek közt a budapesti Füvészkertben, a budapesti Állat- és Növénykert pálmaháza mögött, a pécsi JPTE botanikus kertjében, és néhány magángyűjteményben.

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe
Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe

Trachycarpus fortunei (ELTE Füvészkert) Trachycarpus fortunei (KÉE budai arborétuma)

 

A pálmák hazai sikeres nevelésével kapcsolatban érdemes minden mikroklimatikus előnyt kihasználni. Ilyen szempontból hazánkban mindent figyelembe véve a legfontosabbak a jó vízáteresztésű talaj, szélvédett hely, déli-délnyugati napsütötte homlokzat elé ültetés, a növény fejlettsége (minél nagyobb), délnyugati domb- ill. hegyoldal legfeljebb 300 méterig, védett, városi klíma, az ország délnyugati területei ill. egyéb megbízható ún. szőlőklímák (vagy ahol a füge jól terem).

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe

Sabal minor (ELTE Füvészkert)

Télálló pálma teleltetése

Kiültetés után néhány évig érdemes védelmet biztosítani, amíg a gyökérzóna eléri az optimális méretet, illetve alkalmazkodik a növény az új körülményekhez. 2-3, egyes fajoknál 5-6 éves téli védelem után attól kell csak megóvni a legtöbb pálmát, hogy a téli csapadék ne folyhasson be a központi, ún. szívrügyhöz, mert akkor kifagyhat, illetve enyhébb időjárás esetén a gombák végezhetnek vele. Ez könnyen megoldható úgy, hogy egyszerűen a leveleket szorosan összekötözzük. Ha még biztosabbak akarunk lenni, akkor még ennek tetejébe készíthetünk valami "süveget", pl. egy nagyobb használaton kívüli műanyagcserepet húzunk rá. Kifejlett, idősebb példányoknál a szövetek annyira megerősödnek és olyan szorosan állnak az előtörőben lévő levelek, hogy a csapadék ott már nem tud behatolni, tehát ezt a védelmet is el lehet hagyni.

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe
Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe

Télálló pálmafajok

Télállóság szempontjából sorrendben:

Rhapidophyllum hystrix (~-26 °C), bokros növekedésű, alacsony törzset és sarjakat nevelő, lassú növekedésű, tenyeresen szeldelt levelekkel.
Rhapidophyllum hystrix eredeti élőhelyén, Floridában

Sabal minor (~-21 °C), bokros, törzset nem fejleszt, lassú növekedésű, mutatós tenyeresen szeldelt levelekkel.

Trachycarpus takil (indiai kenderpálma) nemrég a Trachycarpus fortuneitől izolált önálló faj. Mindenben a Tr. fortuneihez hasonló, de erősebb habitusú: nagyobb termetű, magasabbra nő, nagyobb levelei vannak, gyorsabb növekedésű, valamivel jobb a télállósága (~-18 - -20 °C). Hamar elveszíti a Tr. fortuneire jellemző kenderbevonatot a törzsről (lecsupaszodik). 15-16 méteresre is megnőhet. A legnagyobb termetű nálunk nevelhető pálmafaj.

Trachycarpus fortunei (kínai kenderpálma, ~-16 - -18 °C). Az előzőhöz hasonló, de valamelyest kisebb termetű (legfeljebb 12-14 méteresre megnövő) nálunk legkönnyebben beszerezhető faj. Olaszországi importból gyakran tévesen Chamaerops excelsa néven forgalmazzák. Nálunk termést is hoz, melyből csírázóképes mag nyerhető.

Trachycarpus wagnerianus (~-16 °C): a Tr. fortuneihez hasonló, de annál jóval kisebbre növő. Mutatós leveleivel díszít.

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe

Trachycarpus wagnerianus (ELTE Füvészkert)

A következő két faj még kipróbálás alatt van, de hasonló adottságokkal rendelkező helyeken bíztató eredményeket értek el velük.

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe
Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe
Chamaerops humilis var. cerifera: a nálunk is jól ismert Chamaerops humilisnek a marokkói Atlasz hegységből származó, hamvaskék levelű változata.

Télállóságát tekintve a Tr. fortuneihez hasonló, de valószínűleg az alapfajhoz hasonlóan, annál valamivel érzékenyebb a középrügye a csapadékra, ezért némi csapadékvédelmet igényel.

Jubaea chilensis (~-16 °C): a legjobb télállósággal rendelkező faj a szárnyasan szeldelt levelű pálmák közül. Lassú növekedésű, de idővel óriási termetűvé növekszik. Laza szerkezetű, jól drenált (pangó víztől mentes) talajt igényel, mivel a téli csapadékra érzékeny.

Bár a nyitvatermők közé tartoznak a cikászok (cikászpáfrányok, szágópálmák), de habitusuk alapján mégis itt tárgyalnék egy fajt, a Cycas panzihuahuensist. Németországi adatok szerint elviseli a -16 °C fokot, ha a téli csapadék ellen a növény közepét védjük és a talaj jól drenált. Mások szerint a csapadékkal szemben is ellenálló. Eredeti élőhelyén igen gyors növekedésű. Hazai tapasztalatok még nincsenek.

Télálló banánfa ültetése

Hazai viszonyok között egy banánfaj van, amely biztonságosan áttelel: a Musa basjoo, amely Japánból származik. Igen gyors növekedésű és 4-5 méter magasra is megnő. 3 méteres magasság elérése után virágozhat és termést is hozhat. Sajnos hazai viszonyok között a tenyészidőszak rövid a termés beérleléséhez, viszont ha be is érne, a rengeteg mag miatt problémás lenne a fogyasztása. Bár a húsa ízletes.A teleltetést több módon is megoldhatjuk. Vagy egyszerűen a törzs alsó részét betakarjuk földdel és hagyjuk, hogy a lágyrészek lefagyjanak. A növény télállóságát ugyanis a föld alatti rhizóma adja, amiből minden tavasszal újból kihajt a növény és rövidesen bámulatos növekedésbe kezd.

Télálló pálmákat és banánt is ültethetünk kertünkbe

Télálló banán teleltetése

Ha napos helyen van és rendszeresen, bőven kap vizet és tápanyagokat, hetente képes kinevelni egy akár másfél méteres levelet is. Ha szeretnénk, hogy a növényünk a téli időjárástól függően ne a nulláról kezdje minden tavasszal, akkor az első fagy után hagyjunk meg a törzsből egy kb. 60 cm hosszú darabot, készítsünk köré egy kb. 1 méteres sugarú drótketrecet, tömjük szorosan tele száraz lombbal, szalmával és végül az egészet borítsuk be fóliával. Ez utóbbi ne legyen hermetikusan zárt, nehogy a gombák végezzenek a növénnyel. Ekkor a banán tavasszal a megőrződött törzsből kezd újból hajtani, ezáltal impozánsabb, nagyobb termetű lesz.

értékelés