Finom koktélok: menta és mojito
Ha egy italban friss mentalevél és lime van, az már nagyon rossz nem lehet. Lássuk, mit gondol minderről fűszerkertészünk!

A zöld menta a mentafélék legízesebb, legtöbb mentolt tartalmazó tagja.

Termesztése egyszerű, megél napon, de árnyékban is, indáival gyorsan terjed, viszonylag ellenálló növény. Nem csoda hát, hogy Papp Ákos fűszerkertész is nagyüzemben termeszti, sőt fogyasztja.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

Zöld menta
(Mentha viridis
vagy M. spicata)
Családja: ajakosok (Lamiaceae)
Életformája: évelő
Származása: Földközi- tenger melléke
Élőhelye: napos, árnyékos helyen egyaránt

A Mojito-koktél nem csak Kukla Miki, de több millió kubai kedvenc itala is. A 19. század közepén megálmodott italt néhány éven belül szinte az összes szigetlakó a szívébe zárta. Készítése és fogyasztása szenvedéllyé vált; a Mojito akár nemzeti szimbólumuk is lehetne. Kitalálójáról és eredeti elkészítéséről is heves viták folynak, de a lényeg, a friss menta és lime egyik receptből sem hiányozhat.

A Mojito

  • 4 cl fehér rum
  • cukorszirup
  • mentalevél
  • lime
  • szódavíz

Egy koktélos pohár aljában nyomkodjuk szét a mentalevelet (fontos, mert ilyenkor szabadulnak fel az illóolajok). A rumot, a citromlét és a cukorszirupot shakerben erősen összerázzuk, s ezt is a koktélos pohárba szűrjük. Végül öntsük fel a jégtörmelékkel, s díszítsük mentaággal.

Mindezt elkészíthetjük gyerekeknek alkoholmentesen is!

 

A videót a Média Online készítette Papp Ákos kertészmérnök és dr. Kukla Miklós közreműködésével.

 

értékelés