Mi a különbség a görög és a kerti bazsalikom között? Elmondjuk!

5

A bazsalikom cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.

Kerti bazsalikom

A kerti vagy zöld bazsalikomnak (Ocimum basilicum) ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

 

bazsalikom2

Mitől olyan illatos a bazsalikom?

A növény körülbelül 0.1 %-ban illóolajat tartalmaz. Illóolajánal legjellegzetesebb aromás összetevői: 1,8 cineol, linalol, citrál, metil kavikol (esztragol), eugenol és metil cinnamát. További komponensei: monoterpének (ocimén, geraniol, kámfor), seszkviterpének (biszabolén, kariofillén) and fenilpropanoidok (metil eugenol). A fajták olajösszetétele széles skálán változik. Meghatározók a klíma, a talajviszonyok és genetikájuk.

A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.

Bazsalikom gondozása

Hőmérséklet igénye 7-27°C, csapadékigénye évi 600-4200 mm. Talaj pH toleranciája: 4,3-8,2. Legalább napi 5 óra napfényre van szüksége. Magról vethető növény, elegendő a kert melegebb pontjain egy centi mélyen a földbe dolgozni magvait, miután az utolsó reggeli fagy veszélye is elmúlt. Kiskertben palántás kiültetés javasolt: tőtávolság 15 cm, sortávolság min 60 cm. Emeltágyásban három sorba kerüljön, 30 cm sortávolsággal. Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A csírázás 8-14 nap elteltével indul meg. Először lassan fejlődik, de néhány leveles állapottól fejlődése felgyorsul. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg, de jól tűri a szárazságot! Tápanyagigénye kiegyenlített. Betakarítás után (ősszel) juttassunk ki a talajra komplex műtrágyát (1:1:1), szedés után pedig pótlólagosa adjunk N-t. Komposzttal a műtrágyát kiválthatjuk.

Lakásban így neveljük a bazsalikomot:

Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt.

A nagyobbacska növények dugványozhatók, sőt hajtásaik meg is gyökereztethetők. Ha a 12 cm magasságot eléri a növény, csípjük vissza a csúcshajtást. Így a bazsalikom kompakt bokorrá fejlődik.

Ha szárítani akarjuk, szedjük a hajtásokat közvetlenül virágzás előtt. Magas olajtartalmú növényhez jutunk, ha teljes virágjában szedjük. Mediterrán klímán évente 3-5-szor szedhető. Északabbra évi 1-2 szedés lehetséges. Az első ideje koranyár, a másodiké virágzás előtt. Friss felhasználásra a talaj fölötti hajtások alkalmasak. Az újranövekedéshez a talaj fölött 10-15 cm-re érdemes vágni. A szárításra szobahőmérsékletű levegőn kerül sor.

Hogyan használjuk a bazsalikomot?

Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák. 
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott. 
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére. 
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó. 
Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.

 

Görög bazsalikom (Ocinum minimum)

Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező egynyári növény. Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat díszíti.
Felhasználása: Édeskés íze miatt főként tésztákban, süteményekben használják, de minden más bazsalikommal ízesített ételben is felhasználható.

 

Görög bazsalikom

Görög bazsalikom termesztése, szedése

A kert meleg, napos részébe, homokos, száraz talajba ültessük. Alacsony hőmérsékletre ugyanúgy reagál mint az alapfaj. Mivel igen apró levelei vannak, egész hajtásrészeket használjunk ízesítésre egészben vagy apróra vágva. Szárítással hamar elveszti aromaanyagait.

Ha tetszett a cikk, akkor nézd meg, hogy kell magról nevelni a bazsalikomot!


értékelés