Calvados, világhírű borpárlat Normandia tengerpartjáról
A Calvados születését egy több évszázados normandiai legenda szövi át. A legenda szerint a történet egy hajótöréssel kezdődött. Nem akármilyen hajóról van szó, hanem a középkorban óriási, már szinte világméretű hatalommal rendelkező spanyol király egyik hajójáról, az El Salvador névre hallgató lélekvesztőről.

Ahogy a történelem során korábban sem, úgy a hajótörés idejében sem vetette fel ezt a francia tartományt a jólét. A part lakosai gondolkodás nélkül hozzákezdtek a hajó fosztogatásához. Rakomány vagy készlet, szinte mindegy volt, elvitték. Ennek a féktelen fosztogatásnak a során bukkantak rá az El Salvador jelentős mennyiségű almapálinka készletére. Az ital a kóstolást követően osztatlan sikert aratott. Az almapálinka annyira elnyerte újdonsült boldog tulajdonosainak a tetszését, hogy elkezdtek saját maguk is kísérletezni a készítésével. A kísérletezés sikerrel járt, és évtizedek múlva már ipari mennyiségben állították elő.

A név eredetét homály fedi. Egyes elképzelések szerint a név a hajó nevének, az ,,El Salvador”-nak a félrehallásából született. Mások szerint a név utalás annak a partszakasznak a régebbi nevére, ahol legelőször állították elő ezt a bizonyos almapálinkát.

calvados

A Calvados készítése

Napjainkban többféle recept szerint is készítik ezt az italt, viszont az igazán ínyencek kedvence az a változat, amihez vegyesen használnak cukor- és savtartalmú almákat is. A hányatott sorsú Normandia szerencsés ebben a tekintetben: számtalan almafajta képes megteremni ezen a vidéken.

Az előállítás első lépése, hogy az almából kipréselt léből erjesztéses technikával almabort állítanak elő. Már az így készült almabor is fogyasztható, a helyiek szívesen töltik meg vele a poharaikat. A borból lepárlással pálinkát készítenek, viszont ez még nem túlságosan ízletes. Azt a bizonyos zamatot, kizárólag a Clavadosra jellemző különleges ízvilágot ugyanis csak a hordós érlelés garantálja. A jó minőség elérése érdekében a Calvadost minimum két évig szükséges fahordóban érlelni, az ennél hosszabb érlelés pedig tovább javítja az ízvilágot.

Ha megkóstolnád ezt a különleges almabopárlatot és felszolgálnád vendéglátó egységedben, akkor nézz körül a Prémium Italnagykereskedés Online oldalán!

A franciák véleménye szerint a Calvados jótékonyan hat az emésztési folyamatokra, ezért náluk elképzelhetetlen, hogy egy igazán nehéz fogás Calvados kísérete nélkül kerüljön fel az asztalokra. A kellemes ízvilága, a születését átszövő legenda és a több évtizedes törődés miatt a franciák pohárköszöntések alkalmával is előszeretettel fogyasztják. A Calvados nem csak önmagában fogyasztható, hanem kávékülönlegességként is megállja a helyét. Feketekávéval összekeverve egy igazán különleges kávét, a Calva cafét készíthetjük el.

Szerző:

Megosztás

Édenkertész válaszol

Paradicsom palántáim egyik napról a másikra elpusztulnak. Mit rontottam el?

A sűrűn vetett palántaállományban nedves, meleg körülmények között felléphet a palántadőlés nevű betegség.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Krókusz reggel

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.