-
Kőműves
-
takarító
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
karbantartó
-
óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Autófényező
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Raktáros | Tihany
2025. 01. 24
-
Gyártástervező
2025. 01. 25
-
IT mérnök
2025. 01. 25
-
Épületgépészeti műszaki előkészítő
2025. 01. 25
-
Gyártástámogató projektmérnök
2025. 01. 25
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A szeszes italok versenyében az utóbbi években az élbolyba jutott a pálinka, amely a nemzetközi jogszabályok értelmében kizárólag gyümölcsből, erjesztés és lepárlás útján készíthető és legalább 37,5% alkoholt tartalmaz.
A pálinka elnevezésű termék csak Magyarországon és négy osztrák tartományban állítható elő és hozható forgalomba. A pálinka tehát besorolt az elismert hungarikumok közé.
Házi pálinka és a kisüsti
Pálinkát ősidők óta készítenek Magyarországon. Ez a korábbi évszázadokban házilag, ellenőrizetlen körülmények között történt, csak a XIX. században épültek meg az első, úgynevezett kisüsti szeszfőzdék, ahol az akkori uradalmak gyümölcscefréjéből főzték a pálinkát, illetve a falusi termelők cefréjét - bérfőzés keretében - dolgozták fel. Ebben az időben lett a pálinkafőzés állami monopólium, amelyet a pénzügyőri hatóság rendszeresen és igen szigorúan ellenőrzött. A pálinkafőzdék által befizetett jövedéki adó az államkincstár bevételeit gyarapította.
Olcsó szesz helyett minőségi ital
A második világháborút követő évtizedekben szinte népi társasjáték volt a házi pálinkafőzés bizonytalan minőségű alapanyagokból és ellenőrizetlen körülmények között, kijátszva a hatóságok éberségét. Manapság a gyümölcstermelő vidékeken szép számmal épülnek modern eszközökkel és berendezésekkel működő pálinkafőzdék, amelyek igen kiváló termékeket kínálnak a vásárló közönségnek. Nemrégen megalakult az első Pálinka Lovagrend, szervezik a Pálinkafesztivált, fokozatosan kialakul a pálinkamarketing rendszere.