Így készítsünk bodzabort, szörpöt, lekvárt bodzabogyóból

Utolsó változtatás: 2018-08-10 | Első közzététel: 2018-08-09
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Így készítsünk bodzabort, szörpöt, lekvárt bodzabogyóból
A bodzát nem csak bodzaszörp készítésére használhatjuk, kíváló alapanyag bor, szörp vagy lekvár előállítására is. És még egészséges is!

A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét.

 

elder-1595360_1920

Nyersen ne fogyasszuk, keserű és mérgezési tüneteket okozhat

 

Bodzaszirup almával vagy körtével

 

A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a mágházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész  alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk. Vizzel higítva fogyasztható.

 

bodza-bogyozas

Villával könnyebb a szemezgetés

 

Nem csak finom, gyógyít is!

 

Megfázás, köhögés esetén elsősegélyként használhatjuk, csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó. A bodza további gyógyhatásairól itt olvashatsz>>


bodza_szirop

Kellemes nyári szörp

 

Lekvárnak is érdemes vegyes gyümölcsízben készíteni. Akár almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Arra számítsunk, hogy viszonylag nagyméretű magja miatt le kell szűrnünk vagy pasziroznunk, hogy még élvezhetőbb lekvárt kapjunk.

 

Bodzabor recept

 

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • Bor-élesztő

 

elder-2652601_1920

 

Elkészítési mód:


Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.

 

bodzas_desszert

Bodzaszirupos desszert receprtjét itt találod>>


Szólj Te is hozzá!