Nincsen ennél egyszerűbb és finomabb birslekvár

Birsből nemcsak birsalmasajtot, hanem lekvárt is lehet főzni tartósítószer nélkül. Mutatjuk a receptet.

Az érett birsalmák általában sárga színűek, de az új „narancs" birsalma már narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szirmait, amely sima és viaszos. Nagyon száraz magában a gyümölcs húsa, de tízpontos lekvár és a birsalmasajt készíthető belőle.

birs_birsalma_birsalma_lekvr_egyszer_birsalma_lekvr_recept

Egyszerű birsalma lekvár recept

Hozzávalók:

  • kb. 5-6 birsalma
  • 4 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 4 csésze cukor
  • és 5 db fél literes befőttes üveg


Előkészítjük a birsalmát, megmossuk és félbevágjuk. A mag körül lereszeljük a birs húsát (a héjával együtt) egy sajtreszelőn, amíg kb. 6 csésze reszelt birsalmát nem kapunk. Sima reszelő helyett használhatunk késes aprítót is.

Tegyünk 4 1/4 csésze vizet egy nagy (6-8 literes), széles, vastag aljú lábasba, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a reszelt birsalmát, a citromlevet és a citromhéjat. Csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a birs megpuhul, kb. 10 percig.

Adjuk hozzá a cukrot, és ismét forraljuk fel az egészet. Keverjük alaposan össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon. 
Fedő nélkül, időnként megkeverve főzzük, amíg a birsalmalekvár rózsaszínűvé válik, és a kívánt állagúra sűrűsödik, kb. 30-50 percig (ha a lekvár besűrűsödött, de nem lett rózsaszínű, adjunk hozzá még egy kis vizet, és főzzük tovább).

birs_birslekvr

Kanalazzuk forró, sterilizált befőttesüvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Plusz egy tipp: száraz dunszthoz használhatunk hűtőtáskát paplan helyett. Abban is nagyon lassan fog kihűlni. Felbontás után hűtőben tároljuk.

via simplyrecipes

Olvastad már?

értékelés