Nagyon finom birsalmasajt recept kezdőknek

5

A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték.Hoztunk egy nagyon könnyű receptet, amit bárki elkészíthet.

Magas pektintartalma miatt kocsonyásít, ezért mennyei birsalmasajtot készíthetünk belőle!

Birsalma szedd magad 2021>>

Birsalma felhasználása

A birsalma gazdag A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami esetenként megelőzi, vagy segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza. A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték. A birsből lekvárt is lehet főzni, de levesnek és mártásnak is nagyon finom.

birsek

 

Birsalmasajt

 

Birsalmasajt recept lépésről-lépésre a Dunántúlról

1. A megmosott, a magháztól és a hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben meg kell főzni, majd főzővíz nélkül átturmixolni.

2. Ezután folytonos keverés közben - ha van rá mód mustban,  ha nincs magában - sűrűsödésig kell főzni.

3. Ha már kellően sűrű, pépes, be lehet fűszerezni. Cukrot,
(a gyümölccsel egyenlő mennyiségű cukrot ajánlanak, de ha savanykásan kedvelik, akkor kevesebbet is elég) fahéjat, citrom és narancshéjat, szegfűszeget lehet ízlés szerint bele keverni, és ezzel együtt még 15 percig főzni. A kész masszához gyakran adnak apróra vágott dióbelet, vagy mogyorót, ízlés szerint.

4. Ezután tűzálló tálba, edénybe kell önteni és meleg sütőben szárítani. A cukorral megfőzött birs lehűléskor könnyen kocsonyásodik.

 

birsalma főzés
sűrű birsalmapép

 

5. A megszilárdult gyümölcssajtot ezután ki kell borítani és a másik oldalát is megszárítani. Erre kiválóan alkalmas egy kilyukaszgatott süteményes papírdoboz, ami jól szellőzik. A szárítás lassú folyamat, néhány napig is eltarthat.

Tipp: Áttetszőbb és fényesebb lesz a sajt, ha az áttört birspéphez cukorszirupot adunk és úgy forraljuk még legalább 15 percig. (A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül.) Citromlé hozzáadásával pedig világos sárgás-rózsaszínes sajtot kapunk.

birsalmasajt_hazilag

Birsalmaszósz készítésekor a fanyar, savanyú ízt a hozzá adott méz kiválóan kiegyenlíti.

Olvastad már az egyszerű birsalma lekvár receptet?>>

nagymama_birsalmasajt_receptje
A gellérthegyi birsalmasajt évszázadon átívelő históriája

értékelés