-
Traktoros
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
közjegyzőhelyettes
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Traktoros (tolólapos)
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A legfinomabb birsalmasajt recept kezdőknek - el sem hiszed mennyire egyszerű](https://www.edenkert.hu/megeheztel/2349/nagykep_916x515/keszitsunk-birsalma-sajtot-tuti-recept-kezdoknek-margit-nenitol.jpg)
A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték.Hoztunk egy nagyon könnyű receptet, amit bárki elkészíthet.
Birsalma: mire jó?
A birsalma gazdag A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami esetenként megelőzi, vagy segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza. A háziasszonyok a birsalmasajtot októberben-novemberben főzték. A birsből lekvárt is lehet főzni, de levesnek és mártásnak is nagyon finom.
![birsalma_birsalmasajt_birsalma_sajt_recept_birsalma_recept_kezdknek birsalma_birsalmasajt_birsalma_sajt_recept_birsalma_recept_kezdknek](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2349/birsalma_birsalmasajt_birsalma_sajt_recept_birsalma_recept_kezdknek.jpg)
![]() |
Birsalmasajt recept lépésről-lépésre a Dunántúlról
1. A megmosott, a magháztól és a hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben meg kell főzni, majd főzővíz nélkül átturmixolni.
2. Ezután folytonos keverés közben - ha van rá mód mustban, ha nincs magában - sűrűsödésig kell főzni.
3. Ha már kellően sűrű, pépes, be lehet fűszerezni. Cukrot,
(a gyümölccsel egyenlő mennyiségű cukrot ajánlanak, de ha savanykásan kedvelik, akkor kevesebbet is elég) fahéjat, citrom és narancshéjat, szegfűszeget lehet ízlés szerint bele keverni, és ezzel együtt még 15 percig főzni. A kész masszához gyakran adnak apróra vágott dióbelet, vagy mogyorót, ízlés szerint.
4. Ezután tűzálló tálba, edénybe kell önteni és meleg sütőben szárítani. A cukorral megfőzött birs lehűléskor könnyen kocsonyásodik.
![]() |
![]() |
5. A megszilárdult gyümölcssajtot ezután ki kell borítani és a másik oldalát is megszárítani. Erre kiválóan alkalmas egy kilyukaszgatott süteményes papírdoboz, ami jól szellőzik. A szárítás lassú folyamat, néhány napig is eltarthat.
Tipp: Áttetszőbb és fényesebb lesz a sajt, ha az áttört birspéphez cukorszirupot adunk és úgy forraljuk még legalább 15 percig. (A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül.) Citromlé hozzáadásával pedig világos sárgás-rózsaszínes sajtot kapunk.
![birsalmasajt_hazilag birsalmasajt_hazilag](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2349/birsalmasajt_hazilag.jpg)
Birsalmaszósz készítésekor a fanyar, savanyú ízt a hozzá adott méz kiválóan kiegyenlíti.
Olvastad már az egyszerű birsalma lekvár receptet?>>