-
takarító
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Épületgépészeti Munkalehetőség
-
Hentes, konyhamészáros
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
CNC operátor / programozó
2024. 08. 30
-
Szerelés - projektvezető
2024. 09. 16
-
Autószerelő
2024. 09. 13
-
Szállítmányozási koordinátor
2024. 09. 16
-
Szakács-konyhafőnök
2024. 09. 16
-
Jelenlét Program vezető
2024. 09. 16
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Csaknem tíz éve, hogy pincénkben megtaláltam anyai nagyanyám, Etelka néni kisalakú, keményfedeles 110 éves receptkönyvét. A belőle készített birsalmasajt ma is megállja a helyét a receptek közt!
A bejegyzések első oldala Isten segítségével 1910. január 23.-ával kezdödik, a család akkori lakhelyén Bielitzben (az Alsó- szilézia város az első világháborút követően már nem tartozott az Osztrák-Magyar Monarchiához). A sok mindent átélt könyvecske böngészésekor torkom olykor elszorul, szemem is mintha kissé elhomályosult volna. Szükségem lenne egy erősebb szemüveglencsére, vagy csupán az a fránya tavaszi fáradság? A harmadik -és talán az igazi - ok kifundálását olvasóim találékonyságára bíznám.
A lapozgatás és a silabizálás során eljutottam a birsalmasajt főzéshez, az emlékek ekkor rohantak meg valójában. Felötlöttek az ötvenes évek gyermekkori téli emlékei; bizony nem múlt el egy november majd az ezt követő Szent Karácson hava birsalmasajt készítése és ajándékozása nélkül. A nagynénik, mamák, nagymamák ezirányú tevékenysége némiképp a Karácsony legbiztosabb előjelének bizonyultak, hiszen a gyereksereget ezekkel a fínomságokkal, meg a többi kiscipőbe, kiscsizmába valóval Szent Miklós napjának előestéjén lepték meg. Eleinte suttyomban és titokban igyekezték a sajtocskákat megfőzni és a legkülönbözőbb formákba önteni, de amint cseperedtünk, néha már mi is segíthettünk az előkészületekben.
Birsalmasajt recept 100 éve és most
Tavalyelőttig a megfőtt birsalma negyedeket mindig az ősrégi szitán passzíroztuk át, 2 éve ezt könnyítésképpen inkább botmixerrel turmixoljuk, héjjal együtt, ez a "kegyes csalás". Az egész titka a már kész pép akár 1 órás kavargatása, így elpárolog a felesleges víz. Ha ezt rövid ideig csinálja valaki, a "lusta Asszony birsalmasajtja" lesz, azaz lekvár marad, amúgy ez sem rossz, de nem az igazi, mivel a birssajt a cél. Formákat is használunk jó százéveseket. Főzés és formába öntés után 1 nappal ki kell jönniük a formából, különben kakukk. Nagyon fontos a "késztermék", hosszú, 2 oldalról való szárítása. Mi semmiféle fűszert fixálót, zselésítőt, diót stb. nem teszünk beley így is tökéletes!
E kis történetet papírra vetette egy tősgyökeres gellérthegyi öregfiú, Molnár István Mihály, Etelka néni unokája, aki leányunokájának is igyekezett átadni a birsalamsajt főzésének apró fortélyait.