Ingyen terem az erdőszélen, így készítsünk belőle lekvárt, szörpöt és bort készítése házilag

5

Az erdők-mezők szélén ingyen növő bodzából nagyon finom lekvár, szörp és bor készül.

Mit készíthetünk bodzabogyóból?

A fekete bodza virága az egyik legismertebb szörp alapanyag, de bogyóját is használhatjuk ugyancsak szörp, lekvár vagy akár bor készítéséhez is. Szüretelésre a teljesen befeketedett bogyójú fürtök alkalmasak, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét.

Nyersen meg lehet enni a bodzabogyót?

Nyersen ne fogyasszuk, mert keserű és mérgezési tüneteket okozhat

elder-1595360_1920

Bodzabogyó szörp (szirup) almával vagy körtével

A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a mágházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész  alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dkg cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, dunsztoljuk. Vizzel higítva fogyasztható.

A szörpöt vagy szirupot használhatjuk a rizskochnál is. Isteni vele!

bodza-bogyozas

Villával könnyebb a szemezgetés

Bodzabogyó hatása - nemcsak finom, gyógyít is!

A bodzabogyóból készült szirupot megfázás, köhögés esetén elsősegélyként használhatjuk, csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó. A bodza további gyógyhatásairól itt olvashatsz>>

bodza_szirop

 

Bodzabogyó lekvár

Lekvárnak is érdemes más gyümölcsökkel párosítani, például r almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Arra számítsunk, hogy viszonylag nagyméretű magja miatt le kell szűrnünk vagy pasziroznunk, hogy még élvezhetőbb lekvárt kapjunk.

 

Bodzabogyó bor

A bátrabbak bort is készíthetnek a bodzabogyóból.

Hozzávalók:

  • 1350 g friss bodza
  • 1350 g cukor
  • 3,78 l víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • Bor-élesztő

elder-2652601_1920

Elkészítési mód:

Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bodza bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.

bodzas_desszert

Bodzaszirupos desszert receptjét itt találod>>

értékelés